VAE stelt cryptotransacties vrij van belasting: Waarom dit weinig betekenis heeft

493 totale weergaven

De VAE stelt cryptotransacties vanaf 15 november vrij van BTW, met als doel meer investeringen aan te trekken en haar positie als crypto-hub te verstevigen. Echter, dit betekent minder dan je misschien zou denken. 

VAE stelt cryptotransacties vrij van belasting

De VAE zal vanaf 15 november 2024 cryptotransacties vrijstellen van belasting over de toegevoegde waarde (btw), met als doel de groei van de sector te stimuleren. Met dit nieuwe beleid wordt de BTW van 5% afgeschaft, waardoor de VAE aantrekkelijker moet worden voor cryptobedrijven en -investeerders. In de praktijk betekent dit echter minder dan je zou verwachten. De VAE had al geen vermogenswinstbelasting, wat 5% op transactiekosten minimaal maakt.

WhalePanda deelde op X (Twitter) hoe dit precies in elkaar zit:

“Dit was zo’n misleidende kop. Er waren geen vermogenswinstbelastingen of iets dergelijks in de VAE. Dit hele ding gaat eigenlijk alleen maar over BTW op transactiekosten. De BTW is 5%… Dit heeft werkelijk nergens invloed op. Het is gewoon een clickbait-kop.”

Bericht van de FTA

De Federal Tax Authority (FTA) maakte op 2 oktober bekend dat cryptotransacties, inclusief overdrachten en conversies, niet langer onderworpen zullen zijn aan BTW. De VAE heeft stappen ondernomen om een ​​vooruitstrevend regelgevingskader te creëren om crypto- en blockchain-projecten aan te trekken. Het land biedt sinds 1 januari 2018 al btw-vrijstellingen aan voor het beheer van beleggingsfondsen en de overdracht van activa.

Met de nieuwe regels kunnen degenen die sinds 2018 BTW hebben betaald op cryptotransacties in aanmerking komen voor restitutie, op voorwaarde dat ze eerdere gegevens bekendmaken aan de FTA. Bedrijven kunnen boetes krijgen als er discrepanties of fraude wordt ontdekt. Ook deze terugbetalingen zullen hoogstwaarschijnlijk minimaal zijn.

De groeiende crypto-economie van de VAE

De crypto-economie van de VAE is al substantieel en ontvangt van juli 2023 tot juni 2024 meer dan $30 miljard aan cryptocurrency, waardoor het de derde grootste in de MENA (Middle East and North Africa) regio is.

Een rapport van Chainalysis benadrukt de groeiende DeFi-diensten in de VAE, die dit jaar met 74% zijn gestegen tot $3,4 miljard. Alleen al de waarde van de gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) steeg met 87% tot $11,3 miljard.

De nieuwe BTW-vrijstelling positioneert de VAE als een voorkeursbestemming voor durfkapitalisten en blockchain-bedrijven, en ondersteunt daarmee de ambitie om de komende jaren een leidende crypto- en blockchain-hub te worden.

Lees meer over:
crypto belastingVAE

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...