Valkyrie wil nieuw fonds lanceren met bitcoinaandelen

Asset manager Valkyrie heeft bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) het verzoek ter goedkeuring ingediend voor een ETF met exposure op bitcoin mining bedrijven die aan de Nasdaq genoteerd zijn. Het gaat dus om een beleggingsproduct waarmee je indirect in bitcoin kan investeren.

Valkyrie wil 80 procent van de assets van de ETF investeren in bedrijven die tenminste 50 procent van hun omzet of winst uit bitcoin mining halen. Direct door te minen of indirect door het produceren van hardware of aan mining gerelateerde software.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ETF niet alleen gericht op mining

De nieuwe ETF van Valkyrie legt de focus niet puur en alleen op mining. Een kleine 20 procent van het portfolio is gereserveerd voor bedrijven die een significant deel van hun reserves in bitcoin bewaren. Denk hierbij aan MicroStrategy, Tesla en Block.

Je kent de naam Valkyrie waarschijnlijk nog van de lancering van de tweede bitcoin futures ETF die destijds door hen gelanceerd is. Kort daarvoor werd de bitcoin futures ETF van ProShares de eerste op de Amerikaanse markt.

Op het moment van schrijven gaan de aandelen in het fonds van Valkyrie voor 14,93 dollar per stuk over de toonbank, waarmee ze met meer dan 40 procent zijn gevallen sinds de opening op 22 oktober van het afgelopen jaar.

Wachten op de Amerikaanse spot bitcoin etf

Hoewel de eerste bitcoin futures ETFs al gelanceerd zijn in de Verenigde Staten en Valkyrie nu ook de plannen ontvouwt voor een ETF met bitcoin-bedrijven, lijkt een spot bitcoin ETF nog ver weg. Waar er vorig jaar nog veel speculatie over de komst van een spot bitcoin ETF was, is dat momenteel even niet meer het geval.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de prijsactie op de spotmarkt en het feit dat de Federal Reserve plannen heeft om in 2022 de rente te verlagen, wat allemaal iets groter en spannender is dan de lancering van een spot bitcoin ETF.

Al zou dat voor veel institutionele spelers en ook retail-beleggers waarschijnlijk de bevestiging zijn dat bitcoin echt niet meer van het financiële wereldtoneel gaat verdwijnen. Na de goedkeuring van een spot bitcoin ETF is het immers lastig om bitcoin nog te verbieden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.