Vandaag in 2009 ontving Hal Finney de eerste Bitcoin transactie van Satoshi

Vandaag in 2009 ontving Hal Finney de eerste Bitcoin transactie van Satoshi

Vandaag is het 13 jaar geleden dat de eerste 'echte' bitcoin transactie is verstuurd. Satoshi stuurde 10 BTC naar wijlen Hal Finney.

Bitcoin in 2009

Deze twee iconen gaan voor altijd de geschiedenisboeken in als eerste gebruikers van bitcoin. Op 12 januari 2009 om half vijf 's nachts (Nederlandse tijd) vond de transactie plaats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Satoshi gebruikte een UTXO van 50 BTC om deze op te delen in een betaling (en change) van 10 BTC en 40 BTC. Je kunt de transactie zelf terugvinden in jouw eigen node of in blockexplorers. In block 170 om precies te zijn.

Vandaag in 2009 ontving Hal Finney de eerste Bitcoin transactie van Satoshi

Er zijn mensen die denken dat Satoshi, de pseudonieme bedenker van Bitcoin, dezelfde persoon was als Hal Finney. Dat hij het geld naar zichzelf zou hebben gestuurd om het netwerk te testen. Dit gerucht is nooit bevestigd.

Finney overleed augustus 2014 aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Tot in zijn laatste dagen bleef hij met speciaal ontwikkelde computers meedenken over de ontwikkeling van bitcoin. Door cryogenics hoopt hij in een hyperbitcoinized wereld weer terug in leven te kunnen komen, als de technologie in de toekomst dermate is doorontwikkeld.

Prijs van $10 miljoen

Bitcoin was als het ware zijn kindje, getuige uitspraken die hij op de mail zette in 2009. Ondanks dat de waarde van één bitcoin nog $0.00 was, zag hij een enorm potentieel. Finney filosofeerde over de toekomstige prijs in het meest ultieme scenario:

"Stel je voor dat Bitcoin succesvol wordt en het dominante betaalnetwerk van de wereld (...) dan wordt de prijs van één coin $10 miljoen."

Hij ging daarbij uit van een totaal van 20 miljoen BTC en een totaal aantal dollars van $100 biljoen tot $300 biljoen. Dit bericht stuurde hij overigens een dag voordat hij de eerste betaling van Satoshi ontving.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Satoshi

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties