Vandaag is het Bitcoin Pizza Dag! De transactie van $360 miljoen

Vandaag is het Bitcoin Pizza Day! Op de 22e mei 2021 blikt de community geheel volgens traditie terug op het jaar 2010. Het is alweer elf jaar geleden dat er voor het eerst een commerciële transactie werd gedaan met bitcoin.

Bitcoin Pizza Day

22 mei staat bekend als Bitcoin Pizza Day. Dit jaar markeert het de 11e verjaardag waarop Laszlo Hanyecz twee pizza’s betaalde. Schik niet: hij legde 10.000 BTC neer voor twee pizza’s van Papa John’s Pizza.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met de huidige marktprijs zijn deze pizza’s meer dan $350 miljoen waard. Maar ook negen maanden na de aankoop van de internetprogrammeur bleek het al een bijzondere aankoop te zijn. Destijds ging de prijs van één bitcoin namelijk door de één Amerikaanse dollar heen, waardoor de pizza’s toen al $10.000 vertegenwoordigden.

  • De 10.000 BTC was op het moment van aankoop slechts $41 waard;
  • Laszlo Hanyecz moest vier dagen wachten voordat hij zijn pizza’s kreeg. Zijn officiële bericht dateert van 18 mei;
  • In 2018 werd Hanyecz de eerste persoon die een pizza kocht via het Lightning Network. Destijds betaalde hij slechts 0,00649 BTC.

De gesprekken uit 2010 zijn allemaal terug te lezen op bitcointalk. Dit was een forum waar Bitcoiners onderling met elkaar discussieerden over het protocol en de ontwikkelingen van de enige cryptovaluta:

“Ik betaal 10.000 bitcoins voor een paar pizza’s .. misschien wel 2 grote, zodat ik wat over heb voor de volgende dag. Ik hou ervan om de leftovers van een pizza te hebben voor de dag erna … Laat het me weten als je geïnteresseerd bent, dan kunnen we een deal bedenken.”

Vandaag is het Bitcoin Pizza Dag! De transactie van $360 miljoen

Feestdag

Interessant genoeg werd de 22e van mei niet direct omarmd als een feestdag. Waar Bitcoin Pizza Day vandaag de dag wél algemeen bekend is onder de Bitcoiners, kwam het event pas in 2014 écht op de agenda. Destijds publiceerde de New York Times een artikel over deze actie, waarna het als een lopend vuurtje rondging.

Jeremy Sturdivant (ook wel bekend als jercos) was overigens de tegenpartij van de trade. Hij ontving de 10.000 BTC van Laszlo Hanyecz en regelde de fiatbetaling met de pizzatent. Achteraf bleek dat hij al deze bitcoin al vrij snel heeft verkocht of gebruikt.

Hij verklaarde: ‘Het is de bedoeling dat je geld uitgeeft. Het kwam weer snel in de economie terecht.’

Naar eigen zeggen verbruikte hij alles ongeveer $400 waard. Hij vervolgde:

“Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die bitcoins hamsteren, proberen rijk te worden, en nogal wat mensen zijn behoorlijk rijk geworden. Maar dat had niet gekund zonder de economische groei van Bitcoin. Bitcoin is bedoeld om op een PayPal of Stripe te lijken.”

Op de website heliacal kun je de levensechte foto’s zien van de beruchte pizza’s:

Vandaag is het Bitcoin Pizza Dag! De transactie van $360 miljoen

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over: