VanEck verlaagt kosten voor bitcoin ETF naar 0,20%

VanEck verlaagt de zogenoemde sponsor fee voor zijn spot bitcoin ETF. Iets meer na de goedkeuring van de bitcoinfondsen door de Amerikaanse beurswaakhond, besluit VanEck om de competitie verder aan tegaan.

Het vecht met andere emittenten om een stukje van de bitcoinmarkt, zoals BlackRock, Fidelity, Bitwise en Ark Invest. De ETF van VanEck wordt verhandeld onder de ticker “HODL”.

In een aanvullende aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission op 15 februari zei VanEck dat het de fee voor zijn bitcoin ETF zal verlagen naar 0,20%. Voorheen was dat nog 0,25%. Dit nieuwe tarief gaat in op 21 februari. Een woordvoerder legt uit:

“Onze aanpak is altijd geweest om ons aanbod voor beleggers in deze snel evoluerende en zeer competitieve ETF-omgeving proactief te evalueren en te verfijnen. Deze verlaging weerspiegelt onze toewijding om waarde te bieden en de toegang voor investeerders te verbeteren, en zorgt ervoor dat investeerders blijven profiteren van een van de meest concurrerende aanbiedingen in de bitcoin ETF-ruimte.”

Zelfs voordat de SEC op 10 januari voor het eerst groen licht gaf voor de lancering van 10 spot bitcoin ETF’s, kwam de concurrentiestrijd met soortgelijke besluiten al op gang. Meerdere vermogensbeheerders verlaagden de kosten, om een zo goed mogelijke uitgangspositie te krijgen.

Toen de ETF’s beschikbaar kwamen, verlaagden BlackRock en Ark Invest hun vergoedingen tot 0,25%, terwijl Franklin Templeton zijn eigen fees verlaagde tot 0,19%. Zij vragen momenteel de laagste kosten voor het bewaren van bitcoin voor haar klanten.

Ter vergelijking: het is nu in sommige gevallen goedkoper in één jaar lang bitcoin te hodlen via een vermogensbeheerder, dan om één trade te doen op een beurs zoals Coinbase.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF