Bitcoin derivaten per 2021 verboden voor Britse particulieren

De Financial Conduct Authority (FCA) verbiedt per 6 januari 2021 de verkoop van Bitcoin derivaten aan particulieren. Ook voor de handel in exchange traded notes (ETN’s) komt een verbod.

Dat maakt de beurswaakhond vandaag bekend in een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin derivaten

Met een derivaat kun je speculeren op de toekomstige prijs van een onderliggende asset zoals Bitcoin of andere cryptocurrency’s. Voorbeelden zijn futures, opties en swaps (doorlopende futures).

Waarom een verbod? Volgens de FCA zijn deze beleggingsproducten te risicovol voor de particulier.

Andere factoren die meespelen:

De FCA wil de particuliere beleggers beschermen tegen onverwacht verlies. Niet alleen de verkoop, het verbod geldt ook marketing en distributie van crypto derivaten.

Volgens de FCA gaan consumenten circa 53 miljoen pond (58,3 miljoen euro) besparen door niet in deze producten te beleggen.

BitMEX

Overheden grijpen in op de bitcoin markt. BitMEX is onlangs aangeklaagd door de CFTC en Ministerie van Justitie.

De vier oprichters krijgen een strafproces voor hun kiezen. Ze zijn ervan verdacht witwasregels te hebben overtreden en aan 85.000 beleggers uit de VS derivaten te hebben verkocht zonder handelslicentie. BitMEX ontkent alle aantijgingen, maar verliest wel marktaandeel.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...