Verenigd Koninkrijk schakelt hulp in custody bedrijf voor bewaring Bitcoin

Het bewaren en beheren van bitcoin is niet voor iedereen weggelegd. Daar kwam de Britse politie ook achter. Maar daar hebben ze een oplossing voor bedacht. De cryptovaluta die ze tijdens onderzoeken in beslag nemen, worden vanaf nu veilig opgeslagen door Digital Asset Manager Komainu.

Bitcoin bewaardienst

Een overeenkomst met de Derbyshire Constabulary van de National Police Chiefs Council (NPCC) bepaalt dat er een custodial nodig was voor deze zaken. Daarom is besloten Komainu verantwoordelijk te maken voor een ‘robuustere’ manier om in beslag genomen cryptocurrency’s op te slaan. Dat maakte beide partijen in een persbericht bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De partijen hadden samen een zogenoemd Cybercrime-programma opgesteld. Het doel hiervan was om ervoor te zorgen dat autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk over de tools kunnen beschikken die nodig zijn om op cybercriminaliteit te kunnen reageren. Eén daarvan was dus de opslag en het beheer van cryptovaluta.

Angela McLaren vertelt meer over deze stap. Zij is de assistent-commissaris die verantwoordelijk is voor de casussen van de NPCC die te maken hebben met onder andere cybercriminaliteit. Zowel op lokaal, regionaal en nationaal niveau was er meer expertise nodig om bitcoin te bewaren. Zo kwam Komainu in beeld.

“Deze samenwerking zal de Britse politie voorzien van de infrastructuur die nodig is om de efficiënte afhandeling van strafzaken waarbij cryptocurrency’s betrokken zijn.

Custody voor Verenigd Koninkrijk

Komainu gaat nu custody diensten leveren voor alle politiediensten in Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland. Ook de British Transport Police en alle andere wetshandhavingsinstanties binnen het Verenigd Koninkrijk kunnen zich nu bij het bedrijf melden voor hulp.

Door deze regeling verwacht men de efficiëntie te kunnen verhogen en de kosten te verlagen. Komainu is een joint venture tussen Nomura Holdings, CoinShares en Ledger. In juni 2020 zijn ze van start gegaan.

Uit een eerder onderzoek is gebleken dat politiediensten geen enkel idee hadden van de werking van Bitcoin. Zo zijn er verhalen waarbij ze met inbeslagnames genoegen namen met de public key in plaats van de private key .

Ook schijnen er zaken te zijn geweest waarbij de politie miljoenen misliep van forks. Zolang de overheidsinstanties de bitcoin op de ‘fork-chain’ niet claimen (of überhaupt niet weten dat ze deze ook kunnen vorderen), kunnen de criminelen deze na vrijlating alsnog in handen krijgen. Ze moeten dan natuurlijk nog ergens de backup van diezelfde private key hebben.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!