“Verwachting dat Amerikaanse SEC volgende maand Ether ETF’s afwijst”

Amerikaanse fondsmanagers wachten vol spanning op de Securities and Exchange Commission en haar besluit over de Ether Exchange Traded Fund (ETF). Vier experts delen nu dat de aanvragen zullen worden afgewezen.

Uitstel voor Ether ETF

VanEck, ARK Investment Management en zeven andere emittenten hebben bij de SEC een aanvraag ingediend om ETF’s op de markt te brengen die de spotprijs van Ether moet volgen.

De SEC moet uiterlijk op 23 en 24 mei beslissen over de indieningen van VanEck en ARK, die als eerste in de rij staan.

Onlangs zijn er gesprekken geweest tussen de emittenten en de SEC waren. Vier personen die hierbij betrokken waren delen dat de SEC geen inhoudelijke details wil delen over het gesprek. Reuters bericht hierover, en noemt dat dit vlak voor de goedkeuring van de bitcoin ETF wel anders was.

Het team van Gary Gensler bij de SEC heeft tien jaar lang aanvragen voor spot bitcoin ETF’s afgewezen vanwege zorgen over marktmanipulatie. Na een rechtszaak die ze van Grayscale verloren, kwamen de fondsen er uiteindelijk toch. Dit besluit slaat echter niet eenvoudig over naar een goedkeuring voor de Ether ETF.

Dat zou een tegenslag zijn voor de cryptomarkt, die had gehoopt dat bitcoin ETF’s de weg zouden vrijmaken voor andere cryptofonden. Todd Rosenbluth, ETF-expert bij VettaFi, vertelt:

“Het lijkt waarschijnlijker dat de goedkeuring zal worden uitgesteld tot later in 2024, of zelfs nog later dan dat. Het plaatje op het gebied van de regelgeving lijkt nog steeds troebel.”

Een woordvoerder van de SEC zei dat het geen commentaar geeft op individuele aanmeldingen. Jan van Eck (CEO van vermogensbeheerder VanEck) vertelde deze maand bij CNBC ook al dat de aanvraag van het bedrijf “waarschijnlijk afgewezen” zou worden. ARK heeft geen commentaar gegeven.

Een aanstaande afwijzing wordt weerspiegeld in de prijs van ether, zo vertelt Hong Fang van cryptobeurs OKX. Ether steeg dit jaar met 39%, dat moeite heeft om gelijke tred te houden met bitcoin. Bitcoin steeg al meer dan 51%.

Lees meer over:
ETFetherSEC