Visa lanceert nieuw cryptoplatform met BBVA

316 totale weergaven
visa

Visa werkt samen met BBVA om een ​​nieuw tokenized asset-platform te lanceren, met als doel traditionele banken te verbinden met de groeiende crypto- en stablecoin-markt.

Visa lanceert VTAP

Visa betreedt de markt voor Real-World Assets (RWA) met een nieuw platform, VTAP, ontwikkeld in samenwerking met de Spaanse bank BBVA. Het Visa Tokenized Asset Platform (VTAP) heeft tot doel banken te helpen tokens uit te geven die worden ondersteund door tastbare activa en te integreren met crypto, wat de intentie van Visa aangeeft om een ​​brug te slaan tussen traditionele financiën en blockchain.

VTAP, dat zich momenteel in de vroege testfase bevindt, zal financiële instellingen verbinden met de cryptowereld met behulp van stablecoins, die van cruciaal belang zijn voor deze opkomende markt. Een bredere uitrol is gepland voor begin 2025, na de pilot van BBVA. Donderdag kondigde Visa VTAP aan als onderdeel van haar strategie om fiatvaluta’s te koppelen aan blockchains, met de nadruk op de groeiende RWA-sector.

Samenwerking tussen Visa en BBVA

Visa werkte eind september aanvankelijk samen met BBVA en lanceerde een ‘sandbox’ proefversie van VTAP, waarbij BBVA een centrale rol zal blijven spelen in de gefaseerde lancering van het platform.

Francisco Maroto, hoofd Blockchain en Digital Assets van BBVA, benadrukte dat de samenwerking de bankdiensten zou kunnen transformeren. Hierdoor zou een uitgebreid financieel aanbod mogelijk worden.

Kapitaliseren op de RWA markt

Hoewel Visa VTAP presenteert als een brug tussen traditionele financiën (TradFi) en crypto, is het belangrijkste doel om te kapitaliseren op de RWA-markt. Vooral stablecoins vormen een aandachtspunt.

Maroto onthulde in een Fortune-interview dat de samenwerking met Visa draait om een ​​nieuw stablecoin-project gericht op digitale nederzettingen. Hij merkte op dat Visa gebruik maakt van de Europese aanwezigheid van BBVA, omdat recente EU-regelgeving de adoptie van stablecoins bevordert.

De strategische toetreding van Visa tot RWA’s gaat niet alleen over het verbinden van TradFi met de cryptowereld, maar ook over het verwerven van voet aan de grond in dit groeiende segment. Het bedrijf heeft in meerdere regio’s geëxperimenteerd met tokenized assets en ziet VTAP als de toegangspoort om de sector te domineren. Naarmate meer banken zich aansluiten, zou de invloed van Visa aanzienlijk kunnen toenemen.

Het potentieel van VTAP

Het volledige potentieel van VTAP is nog steeds onzeker omdat het zich nog in de beginfase bevindt, en de impact van het platform zal afhangen van hoe succesvol de BBVA-pilot zal zijn. De toekomstige uitbreiding van Visa op de RWA-markt zal grotendeels afhangen van de uitkomst van dit partnerschap.

Als VTAP slaagt, zou het een krachtig hulpmiddel kunnen worden voor traditionele instellingen die zich in de crypto-ruimte wagen. Uiteindelijk kan dit de adoptie binnen de TradFi-wereld aanzienlijk stimuleren.

Lees meer over:
VisaVTAP

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...