Vitalik Buterin: ‘Bitcoin Cash gebruiken om Ethereum tijdelijk op te schalen’

Mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, legt in een bericht op Ethereum Research uit hoe hij Bitcoin Cash (BCH) wil gebruiken om Ethereum (tijdelijk) op te schalen.

Op de weg naar een sneller en beter schaalbaar netwerk is de community van Ethereum druk opzoek naar de juiste manier. Met name het aantal mogelijke transacties per seconde op de basislaag van het netwerk zelf, 15 transacties per seconde (TPS) op dit moment, moet omhoog.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ethereum 2.0

Een van de oplossingen is ‘Ethereum 2.0’, waarin het netwerk van proof-of-work overschakelt naar het proof-of-stake consensus mechanisme. De eerste fase moet begin 2020 worden gelanceerd. De volledige lancering heeft nogal wat voeten in de aarde en laat nog langer op zich wachten.

Vitalik gaat nu een stapje verder: hij stelt voor om serieus te kijken naar andere blockchains om de schaalbaarheid van Ethereum op korte termijn te verbeteren. De frontman van ETH ziet in Bitcoin Cash een geschikte blockchain om dit uit te proberen.

De afsplitsing van Bitcoin (BTC) houdt er een ander beleid op na dan de grote broer. Waar Bitcoin rustig aan doet met het vergroten van ‘blocks’ is Bitcoin Cash het netwerk voor mensen die graag grotere blocks zien om meer transacties te stoppen.

In de praktijk wordt het netwerk van BCH heel weinig gebruikt, de grote blocks zitten eigenlijk nooit vol. Het netwerk van bitcoin wordt wél genoeg gebruikt om de kleinere blocks te vullen. Het gebruik zorgt echter wel voor een langere wachtrijen op het netwerk.

Grotere blocks klinken misschien leuk, maar in de praktijk betekent dat dat minder mensen een node kunnen draaien om het netwerk te ondersteunen. Het is dus voor de meeste mensen die betrokken zijn bij Bitcoin geen goede oplossing. Mede daarom is Bitcoin Cash ook afgesplitst van het originele netwerk.

Terug naar Ethereum: Vitalik stelt dus voor om het ongebruikte netwerk van Bitcoin Cash te gebruiken om de problemen van ‘zijn’ netwerk tijdelijk op te lossen.

Vitalik en Bitcoin Cash

Vitalik benoemt in zijn voorstel drie belangrijke redenen om deze andere blockchain te gebruiken: lage transactiekosten, de BCH-community die openstaat voor anderen om het netwerk te gebruiken en het netwerk is volgens de programmeur klaar om meer gebruikt te worden.

Opmerkelijke redenen, want er zijn meer blockchains die aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Het zijn geen unieke eigenschappen.

De enige belemmering die Vitalik ziet is de ‘block time’. Het netwerk van BCH verwerkt gemiddelde elke 10 minuten een block, net zoals bitcoin dat doet. Dat betekent dat transacties niet direct worden verwerkt.

De oplossing? Transacties zonder bevestiging gebruiken. Met behulp van technieken als ‘Avalanche pre-consensus’ moet het volgens het meesterbrein achter Ethereum mogelijk zijn om Bitcoin Cash te gebruiken voor een tijdelijk oplossing.

Samenwerken van blockchains

Blockchains die met elkaar kunnen communiceren en elkaar versterken is geen nieuw idee. Interprobaliteit is een belangrijk onderwerp in de cryptospace, met name het laatste jaar. Verschillende projecten bouwen zelfs protocollen speciaal voor deze ‘niche’ markt.

Wat vind jij? Is dit een goede oplossing voor Ethereum? Laat het weten in ons Telegramkanaal of in onze Facebookgroep.

Lees meer over:
Bitcoin CashEthereum

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...