Vix en Vvix Index stijgen op Wall Street: Wat betekent dit voor crypto?

258 totale weergaven
Wall Street crypto

Er is steeds meer spanning op de financiële markten doordat de angst voor volatiliteit op Wall Street weer toeneemt. Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkt zich heeft hersteld van een moeilijke start in augustus, heerst er nog steeds veel onzekerheid. Maar wat zijn de gevolgen hier van voor de cryptomarkt?

Onrust in de markten begin augustus

Aan het begin van augustus zorgden tegenvallende economische cijfers voor een wereldwijde verkoopgolf op de markten, wat veel beleggers nerveus maakte. De S&P 500 daalde in de eerste drie handelsdagen met 6%, en de Vix Index, die de volatiliteit meet, schoot omhoog naar meer dan 65.

Dit is een niveau van paniek dat we in de recente geschiedenis niet vaak hebben gezien. Ondanks het herstel van de markt zijn de onderliggende signalen nog steeds zorgwekkend.

Beleggers letten niet alleen op de Vix Index, maar ook op de “Vvix“, een index die de verwachte volatiliteit van de Vix zelf meet. De Vix Index wordt vaak de “angstgraadmeter” van Wall Street genoemd en geeft aan hoeveel beleggers verwachten dat de S&P 500 in de komende 30 dagen zal schommelen. De Vvix vertelt ons echter hoe sterk die angstige schommelingen kunnen worden.

vvix

Op vrijdag stond de Vvix op 103,4, wat hoger is dan het langetermijngemiddelde van ongeveer 90. Dit is ook een flinke stijging ten opzichte van de 83 gemiddeld tijdens de eerste zeven maanden van het jaar. Deze hoge Vvix laat zien dat traders nog steeds nerveus zijn, ook al lijken de recente koersstijgingen iets anders te suggereren.

Defensieve aandelen zijn populair

Als we beter naar de markt kijken, zien we dat veel beleggers hun geld steken in defensieve aandelen, zoals consumptiegoederen en gezondheidszorg. Dit zijn sectoren waar mensen vaak in investeren als ze op zoek zijn naar veiligheid.

Dit laat zien dat beleggers niet veel vertrouwen hebben in de markt. Aan de andere kant blijven cyclische sectoren, zoals consumentenproducten, energie en materialen, achter. Dit kan worden gezien als een waarschuwingssignaal.

Sommige marktanalisten zeggen dat de sterke stijging van de Vix eerder deze maand niet alleen door angst werd veroorzaakt, maar ook door technische factoren, zoals lage liquiditeit in de vroege ochtendhandel. Hierdoor leek het risico in de markt hoger dan het eigenlijk was.

Impact op de crypto markt

Wat betekent dit voor de cryptomarkt? De huidige volatiliteit op Wall Street kan gemakkelijk overslaan naar de cryptowereld, vooral naar de Bitcoin koers, die al bekend staat om zijn hoge volatiliteit—tot wel 4,6 keer groter dan die van goud of wereldwijde aandelen.

Opvallend is dat Bitcoin zich in zeldzame gevallen gelijk heeft bewogen met andere belangrijke activa, behalve goud. Dit wijst erop dat marktonrust deze zomer weer opduikt, nu beleggers zich zorgen maken over mogelijke wereldwijde economische schokken. Op het moment van schrijven stond de Bitcoin koers op $59.986.

Er wordt nu vooral naar de FED gekeken, met beleggers die klaar staan om te reageren op elk teken van verstrakking of versoepeling van het monetair beleid. Veranderingen in de rente of inflatieverwachtingen kunnen mogelijk opnieuw voor onrust op de markten zorgen.

Lees meer over:
Wall Street

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...