Volgende Bitcoin softfork in aantocht: wat is OP_CTV?

BitMEX Research, de onderzoekstak van de grote derivatenbeurs, heeft een review geschreven over de aankomende OP_CTV Bitcoin softfork. Tot nog toe is de introductie en implementatie nog niet zonder controverse verlopen.

Wat is de Bitcoin OP_CTV softfork?

Het voorstel is om de opcode, OP_NOP4, aan te passen om het mogelijk te maken om specifieke Bitcoin adressen te creëren. Met het nieuwe voorstel OP_CTV (Check Template Verify) kunnen gebruikers hun bitcoin zodanig versleutelen dat het alleen onder bepaalde voorwaarden uitgegeven kan worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De voorwaarden waaronder bitcoin via deze adressen uitgegeven kunnen worden moeten vooraf in een specifieke hash worden vastgelegd. Het introduceren van deze aanpassing zou een softfork voor het netwerk betekenen.

We noemen een aanpassing een softfork als een node niet per definitie hoeft te updaten om met de rest te kunnen blijven communiceren. We spreken van een hardfork als een node afsplitst in het geval hij of zij niet met de update meegaat.

De OP_CTV softfork zou deze zomer al live kunnen gaan en nodes kunnen vanaf 5 mei hun steun voor de softfork naar de rest van het netwerk "signallen". De update moet voorkomen dat het netwerk volloopt en maakt het mogelijk om makkelijker "vaults" te creëren.

Controverse rondom OP_CTV

De implementatie van de softfork gaat niet zonder slag of stoot en er heerst een hoop controverse om de snelheid waarmee sommigen de update willen implementeren. OP_CTV brengt weinig spannende nieuwe toepassingen naar bitcoin en snelheid is wat dat betreft niet noodzakelijk.

Er zijn ook mensen die denken dat er binnen afzienbare tijd een superieur alternatief voor OP_CTV ten tonele komt. Het is dan ook waarschijnlijk dat een groot deel van de Bitcoin ontwikkelaars niet per se voor de implementatie van deze update zijn. BitMEX verwacht dat er de komende zes maanden nog geen consensus komt over de update.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsforkupdate

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....