Volume op Oekraïense bitcoin beurs schiet 200% omhoog na inval Rusland

Bitcoin en altcoin handelsvolumes zijn bij een grote Oekraïne exchange omhoog geschoten tijdens het conflict met Rusland. De Oekraïnse hryvnia staat op een dieptepunt en is er door de onzekerheid alleen maar zwakker op geworden.

Hetgeen ervoor zorgt dat de Oekraïnse bevolking op zoek moet naar alternatieven om hun kapitaal te beschermen en daar is bitcoin voor ontworpen. De absolute schaarste van bitcoin schept een zekerheid die geen enkele andere valuta ter wereld kan bieden. Iets wat ze bij de Oekraïnse exchange Kuna nu ook merken in de hoge handelsvolumes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op de radar van Oekraïners

Meteen na de start van het conflict tussen Rusland en Oekraïne was het effect van de oorlog duidelijk te merken bij de valuta van beiden landen. Zowel de hryvnia van Oekraïne als de Russische roebel schoten omlaag ten opzichte van andere valuta.

Hoewel de Russische roebel hardere tikken kreeg dan de Oekraïnse hryvnia, viel die laatste met 30 hryvnia per dollar naar een absoluut dieptepunt. Een ontwikkeling die komt op het moment dat Oekraïne net een wetsvoorstel heeft gepasseerd waarin bitcoin een plekje heeft gekregen in het rechtsstelsel. De zekerheid die de sector wereldwijd nodig heeft.

Het effect van de oorlog werd snel duidelijk bij de zeven jaar oude exchange Kuna. Waar het handelsvolume op 21 februari nog onder de 1 miljoen dollar per dag lag, schoot dat getal drie dagen later omhoog naar 4 miljoen dollar per dag.

Kuna lijkt wel te profiteren van de grote vraag naar bitcoin op het platform, want de spreads waren niet heel gunstig voor de klanten van de beurs. Terwijl de bitcoin koers op Bitstamp op 38.300 dollar stond, ging de koers op Kuna tot over de 40.000 dollar per bitcoin.

Centrale bank draait duimschroeven aan

Een ander argument voor de Oekraïnse bevolking om in bitcoin te stappen kwam uit de koker van de centrale bank van het land. Die draaiden de duimschroeven wat kapitaalcontroles betreft stevig aan voor de bevolking. Op woensdag ging het opnamelimiet voor de hryvnia omlaag naar 100.000 UAH per dag.

Wat neerkomt op een bedrag van 3.353 dollar per dag. Op zich nog een prima bedrag wat Oekraïners op dagelijkse basis kunnen opnemen. Maar echt veilig zal het niet voelen als al je spaargeld momenteel in hryvnia’s op de bank staat en je binnen een paar jaar met pensioen wil. Zeker als het conflict verder uit de hand loopt en de munt meer klappen krijgt.

Iets wat zeker niet valt uit te sluiten. De Russische centrale bank is ook al bezig met pogingen om de roebel overeind te houden door in te grijpen op de forex markten. Het is nog maar de vraag in hoeverre dat gaat lukken met alle sancties die er nu vanuit het Westen aankomen. Beide economieën lijken een zware tijd tegemoet te zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....