Voormalig CEO van Binance heeft 64% van alle BNB, schat Forbes

389455 totale weergaven
Binance CZ

Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), blijkt volgens een recent artikel van Forbes maar liefst 64% van de circulerende voorraad van Binance Coin (BNB) te bezitten. Dit komt neer op ongeveer 94 miljoen BNB-tokens. Het rapport, dat voortkomt uit een forensische analyse door Gray Wolf Analytics en de financiële outlet, onthult dat 80 miljoen BNB-tokens werden toegewezen aan het oprichtingsteam van Binance, waarvan het bedrijf nog steeds 46 miljoen tokens in bezit heeft.

Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, is een prominente figuur in de cryptowereld. Hij werd geboren in Jiangsu, China, en emigreerde op jonge leeftijd naar Canada. CZ heeft een achtergrond in computerwetenschappen en werkte eerder bij Bloomberg Tradebook en Fusion Systems voordat hij Binance oprichtte in 2017.

Op 30 april werd Zhao veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, een veel lichtere straf dan de drie jaar die door de Amerikaanse aanklagers was aanbevolen.

CZ’s rijkdom en invloed

CZ’s dominantie in BNB en zijn 90% aandelenbelang in Binance hebben hem op de 24e plaats van de rijkste mensen ter wereld gebracht volgens Forbes, met een geschat vermogen van $61 miljard. Dit plaatst hem in een uitzonderlijke positie van invloed binnen de cryptogemeenschap.

BNB

Binance Coin werd gelanceerd tijdens een Initial Coin Offering (ICO) in juli 2017. De token werd aanvankelijk uitgebracht als een ERC-20 token op de Ethereum-blockchain, maar is later gemigreerd naar de eigen Binance Chain. BNB wordt gebruikt voor verschillende toepassingen binnen het Binance, zoals het betalen van handelskosten, deelname aan tokenverkopen op Binance Launchpad en het verdienen van beloningen door middel van staking.

Het is een soort Albert Heijn spaartkaart, maar dan voor een ‘netwerk’. Het is een twijfelachtige investering, als je het dat al mag noemen.

BNB is de native token van de Binance exchange en wordt gebruikt voor transactiekosten en beloningen op het platform. De maximale voorraad van BNB is 200 miljoen tokens, waarvan er meer dan 153 miljoen momenteel in omloop zijn. Met een huidige prijs van $593 per token, heeft BNB een marktkapitalisatie van meer dan $91 miljard. De token heeft een indrukwekkende stijging doorgemaakt, met een verdubbeling van de prijs van ongeveer $290 in januari 2024 naar een hoogtepunt van $724 in juni.

Juridische problemen en schikkingen

In 2023 kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) aanklachten aan tegen Zhao en Binance wegens vermeende schendingen van sancties en witwaswetten. Zhao, destijds CEO, pleitte schuldig aan het schenden van de Bank Secrecy Act en stemde ermee in af te treden. De schikking omvatte boetes van $50 miljoen voor Zhao en een kolossale $4,3 miljard boete voor Binance. Daarnaast stelde de DOJ de Forensic Risk Alliance aan als onafhankelijke toezichthouder voor Binance voor de komende drie jaar.

Lees meer over:
BinanceCZ

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd