Voorzitter IMF voorspelt zwaar 2023 voor wereldeconomie

Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is niet positief over het jaar 2023. Ze deelt in een interview met het CBS de vooruitzichten van het IMF voor de economieën van de Verenigde Staten, de Europese Unie, China en de rest van de wereld.

Recessie

Ze verklaarde: “Dit is wat we zien in 2023. Voor het grootste deel van de wereldeconomie wordt dit een moeilijk jaar, moeilijker dan het jaar dat we achter ons laten. Waarom? Omdat de drie grote economieën, de VS, de EU en China, allemaal tegelijkertijd afkoelen”

Het conflict in Oekraïne heeft een grote impact gehad op de Europese Unie. Ze schat dat de helft van de EU-lidstaten getroffen zal worden door een recessie. Ook neemt de groei van de economie in China af. Tel daar de situatie in de bij VS op, en de verwachting voor 2023 wordt nogal bearish:

“De VS is het meest veerkrachtig. De VS kan een recessie voorkomen. We zien dat de arbeidsmarkt behoorlijk sterk blijft. Dit is echter een gemengde zegen, want als de arbeidsmarkt erg sterk is, moet de Fed mogelijk langer een streng beleid voeren qua rentes om de inflatie omlaag te brengen.”

Bovendien ziet ze een somberdere situatie voor zich als we kijken naar de economieën in onderontwikkelde landen. De stijgende rentes maakt het voor deze landen lastiger om hun schuldenlast af te betalen.

Transformatie van economie?

Bovendien zei Georgieva dat er ook corona nog impact kan hebben op de korte termijn, kijkend naar de huidige stand van zaken in China. Wat is de remedie? Een transformatie, zo deelt ze, verwijzend naar de klimaatcrisis.

Dit zal ongetwijfeld ook z'n weerslag op bitcoin hebben. Deelt bitcoin in de malaise omdat het toch nog gezien wordt als een risicovolle activa? Of zorgt deze situatie er voor dat centrale banken de geldprinter weer aanzetten? Time will tell.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIMF