Voorzitter SEC wil Bitcoin beurzen qua regels gelijktrekken met Nasdaq en NYSE

Gary Gensler, de kersverse voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, denkt dat cryptovaluta de mazen in de huidige regels blootlegt. Daarom is de mening dat de huidige regels voor handelsplatformen en beurzen aan verbetering toe zijn.

Regels voor Bitcoin beurzen

Gensler is pas enkele maanden werkzaam voor de Securities and Exchange Commission (SEC) en aangesteld door de Biden regering. Hij is de opvolger van Jay Clayton, die in december terugtrad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tijdens een hoorzitting voor de commissie genaamd 'Financiële Diensten en Algemene Regering' van het Huis van Afgevaardigden is Gensler ondervraagd. Congreslid Mike Quigley was benieuwd naar de visie van Gensler over nieuwe regelgevende kaders voor cryptocurrency's.

Het antwoord is veelzeggend:

"De breedte van de markt maakt het een hele uitdaging om de consumenten voldoende te beschermen."

Hij merkt op dat de SEC ondanks de duizenden cryptoprojecten en -tokens die er in omloop zijn, maar 75 keer actie heeft ondernomen. Daarmee komt hij tot de conclusie: "De beste plek om consumenten te beschermen is op handelsplatformen."

Daarmee doelt hij dus op beurzen en brokers waar je fiatgeld kunt omwisselen naar bitcoin of andere munten.

"Ik denk dat als we met het Congres moeten samenwerken om de bescherming te bieden aan beleggers op de plek waar deze munten verhandeld worden, net als met effecten en commodities."

Vergelijking met Nasdaq

Gensler is bang dat dat de markt zonder de strengere regels zich zo ontwikkelt, dat alles zomaar kan gebeuren. Hij doelt daarmee op het feit dat geplaatste order zomaar wordt uitgevoerd. Hij hoopt de de crypto-investeerders dezelfde bescherming te bieden als de handelaren op de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq hebben.

Kort gezegd wil Gensler dus dezelfde regels voor cryptobeurzen als voor de traditionele (aandelen)beurzen.

Hierbij ziet hij echter wel een probleem: de financiering. Hij merkt op dat 16% van het budget van de overheidsinstantie nu naar 'nieuwe technologie' gaat. De bedrijven die ze in toom moeten houden, hebben echter aanzienlijk meer budget ter beschikking.

Hij vervolgt dat ze ook meer geld nodig hebben, vanwege het feit dat de cryptomarkt hele nieuwe risico's met zich meebrengt. Hierdoor is het ook lastiger om de vinger aan de pols van de hele industrie te houden.

Het is overigens niet voor het eerst dat Gensler naar de cryptobeurzen wijst als probleem en oorzaak van gevaarlijke situaties voor consumenten. Op 6 mei kaartte hij het probleem van 'onvoldoende bescherming tegen fraude en manipulatie' ook al aan bij de House Financial Services Committee.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
SEC