Voorzitter SEC ziet géén toekomst in duizenden cryptovaluta, maar erkent nut Bitcoin

Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission, zei dinsdag dat hij niet veel levensvatbaarheid ziet voor cryptocurrency's op lange termijn. Dit is volgens hem ook de reden waarom de investeerders in deze markt moeten worden beschermt.

Vergelijking met 'wildcat banking' 

Gensler vergeleek de duizenden cryptocurrency's met het zogenaamde 'wildcat banking', dat tussen 1837 en 1863 haar greep had op de Amerikaanse markt. Destijds was er een gebrek aan regulering van het federale banksysteem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voordat president Abraham Lincoln het Office of the Comptroller of the Currency oprichtte, gaven banken hun eigen valuta uit, die ze soms weigerden in te wisselen voor hun vermeende waarde in goud of zilver. Gensler ziet nu ook een wildgroei aan cryptocurrency's:

"Ik denk niet dat er op lange termijn levensvatbaar is voor vijf- of zesduizend particuliere soorten van geld. Dus in de tussentijd denk ik dat het de moeite waard is om hier een regime van bescherming voor beleggers omheen te plaatsen."

Gensler is sinds april het hoofd van de SEC. Eerder gaf hij les aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) over cryptocurrency's, waardoor de Bitcoin space hoop had op een crypto-vriendelijke opvolger van Jay Clayton.

Bitcoin als 'oppotmiddel'

In plaats daarvan heeft hij de cryptomarkt regelmatig vergeleken met het Wilde Westen en heeft hij er bij cryptobeurzen en lendingplatformen op aangedrongen om zich bij de SEC te registreren. Dit omdat ze mogelijk niet-geregistreerde effecten aanbieden, wat dan weer in strijd met de federale wetgeving.

Anderzijds: Gensler ziet wel in dat Bitcoin een Store of Value is. Daarmee is de grootste cryptomunt (in zijn ogen) duidelijk iets anders dan nagenoeg alle andere cryptovaluta. Dat er geen plek is voor duizenden verschillende valuta, mag duidelijk zijn. Misschien is één digitale schaarse valuta wel voldoende: Bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC