Cryptobeurs BTC-e en eigenaar aangeklaagd voor $100 miljoen door VS

De VS klaagt wijlen cryptobeurs BTC-e en mede-eigenaar Alexander Vinnik aan wegens het schenden van de zogenaamde Bank Secrecy Act. De Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) eist $100 miljoen als strafvordering.

Aanklacht tegen BTC-e

In 2017 is de Rus Vinnik aangeklaagd door een rechtbank van Californië wegens het stelen van grote hoeveelheden bitcoin (BTC) van andere ruilbeurzen, zo meldt Bloomberg. Naast diefstal wordt hij ook aangeklaagd wegens witwassen van (crimineel) geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de aanklachten is dat de hackers van Mount Gox beurs hun buit via deze exchange konden verzilveren.

‘Fancy Bear’

Vinnik zit sinds juli 2017 vast in Griekenland in afwachting van een uitlevering naar de VS of Rusland. Beide landen hebben om uitlevering verzocht.

Maar in een interview met Russia Today uit 2017 ontkent hij alle aanklachten. Zo begrijpt hij niet dat de VS hem als Russische burger kan aanklagen en oppakken. Vinnik is gelinkt aan het Russische hackerscollectief Fancy Bear.

BTC-e was gevestigd op Cyprus en de Seychellen en heeft onder meer beleggers uit de VS bediend met cryptomunten. Deze beleggers hebben minstens 21.000 bitcoin-transacties uitgevoerd met een totale transactiesom van $296 miljoen.

Zo is er geen enkele moeite gedaan om zich te registreren bij de FinCEN. Verder is er geen anti-witwasbeleid (AML-procedure) ingevoerd of zijn verdachte activiteiten gemeld.

Opgericht in 2011

De ruilbeurs is in 2011 opgericht en verwerkte vanaf 2015 circa 3% van het totale handelsvolume aan BTC. Tot 25 juli 2017 kocht men crypto met de dollar, de Russische roebel en euro. Onder meer bitcoin, litecoin, namecoin, novacoin, peercoin, dash en ethereum zijn aangeboden.

Bronnen: Bloomberg / The Block Crypto

Lees meer over:
cryptobeursVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...