Economie van VS verrast met sterke banengroei, bitcoin koers blijft volatiel

638 totale weergaven

De Amerikaanse economie heeft in september verrassend sterk gepresteerd met een toename van 254.000 nieuwe banen. Dit zorgt voor een aanzienlijke stimulans van de arbeidsmarkt die eerder tekenen van zwakte vertoonde.

De werkloosheid daalde naar 4,1%, wat een positief teken is voor de gezondheid van de economie. Economen hadden eerder een bescheiden groei van 140.000 banen verwacht en een gelijkblijvende werkloosheid van 4,2%.

Banengroei overtreft verwachtingen

De sterke banengroei heeft de aandacht weer teruggebracht naar het arbeidsrapport, vooral nu de Federal Reserve zich minder zorgen lijkt te maken over inflatie en zich meer richt op het op peil houden van de arbeidsmarkt.

Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde dat er “niets” is dat erop wijst dat de economie in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Powell maakte deze opmerkingen tijdens de jaarlijkse conferentie van de National Association for Business Economics. Volgens hem ondersteunen recente cijfers van het bruto binnenlands product (bbp) zijn visie dat de economie nog steeds op “stevige” grond staat. Dat meldt CNN.

Reactie van Biden

President Joe Biden reageerde positief op de beter dan verwachte arbeidsmarktgegevens. In een bericht op X schreef hij: “Goed nieuws voor Amerikaanse werknemers en gezinnen: vandaag hebben we geleerd dat onze economie in september meer dan 250.000 nieuwe banen heeft gecreëerd en dat de werkloosheid terug is gedaald naar 4,1%.

Met dit rapport hebben we 16 miljoen banen gecreëerd, blijft de werkloosheid laag en groeien de lonen sneller dan de prijzen.”

Stijging van de levensstandaard

Het banenrapport laat ook een lichte stijging in loongroei zien. Het gemiddelde uurloon steeg in september met 0,4%, waardoor het jaarlijkse groeipercentage op 4% komt, tegenover 3,9% in augustus.

Volgens senior econoom Elise Gould van het Economic Policy Institute zijn er “veel tekenen dat werknemers en hun families genieten van een hogere levensstandaard dan voor de pandemie.”

Ze merkt echter op dat hoewel de meerderheid van de mensen nu waarschijnlijker een baan heeft en hogere lonen ontvangt, dit niet betekent dat er geen problemen meer zijn binnen de arbeidsmarkt of huishoudelijke financiën. Toch is de trend positief, aangezien de nominale lonen al zestien maanden op rij sneller stijgen dan de inflatie.

Bitcoin koers blijft volatiel

Naast het positieve arbeidsmarktnieuws blijft de Bitcoin-markt haar eigen dynamiek volgen. De huidige prijs van Bitcoin bedraagt $61.840, wat een daling van 16,2% betekent vergeleken met de hoogste waarde ooit van $73.770 op 14 maart 2024.

De afgelopen 24 uur kende Bitcoin een lichte stijging van 2,1%, terwijl de koers in de afgelopen zeven dagen juist met 6,4% daalde. Over een periode van 30 dagen is er echter een positief rendement van 6,3% te zien, en over het afgelopen jaar is de waarde van Bitcoin met 124,3% gestegen.

Met een huidige marktkapitalisatie van $1,22 biljoen vertegenwoordigt Bitcoin 6,6% van de totale goudmarkt. De voorraad van Bitcoin bedraagt momenteel 19.762.733,61 BTC, wat 94,1% van het totale aantal beschikbare munten is.

De positieve banencijfers in de Verenigde Staten geven een impuls aan de economie en lijken de zorgen over een mogelijke recessie te verminderen. Het werkloosheidspercentage daalt en de lonen blijven stijgen, wat wijst op een toenemende levensstandaard. Tegelijkertijd blijft de bitcoin prijs volatiel.

 

Lees meer over:
Amerika

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...