VS loopt achter met stablecoin adoptie, terwijl de wereldwijde adoptie blijft stijgen

378 totale weergaven
|

De VS blijven achter bij de adoptie van stablecoins als gevolg van uitdagingen op het gebied van regelgeving, terwijl opkomende markten een toenemend gebruik van deze digitale activa zien voor financiële stabiliteit.

Stablecoin adoptie in de VS vertraagd

De acceptatie en adoptie van stablecoins in de VS is in 2024 vertraagd, ondanks de groeiende populariteit van Bitcoin na de lancering van Bitcoin ETF’s. Uit een recente analyse van Chainalysis blijkt dat het aantal transacties op door de VS gereguleerde platforms het afgelopen jaar is afgenomen.

Deze trend is grotendeels te wijten aan uitdagingen op het gebied van regelgeving en een gebrek aan adoptie binnen de VS, terwijl stablecoins uit opkomende markten buiten de VS steeds vaker worden gebruikt.

Stablecoins wereldwijd steeds vaker gebruikt

Wereldwijd worden stablecoins steeds vaker gebruikt om waarde over te dragen en goedkope transacties mogelijk te maken. Deze digitale activa zijn vooral belangrijk geworden in regio’s waar lokale valuta’s instabielzijn, waardoor ze een veiligere manier bieden om waarde op te slaan.

Terwijl de vraag naar door de Amerikaanse dollar gedekte activa groeit, helpen stablecoins de financiële inclusie te verbeteren, vooral in gebieden met zwakke valuta. Eind 2022 werd gemeld dat er ongeveer 1 biljoen dollar aan Amerikaanse dollars buiten de VS circuleerde, wat neerkomt op ongeveer de helft van het totale dollaraanbod.

Dit benadrukt hoe stablecoins fysiek contant geld beginnen te vervangen in regio’s waar lokale valuta zeer volatiel zijn. Volgens Paolo Ardoino, CEO van Tether, komt een groot deel van de vraag naar stablecoins uit landen als Argentinië, Turkije en Vietnam, waar inflatie en devaluatie van de munt mensen ertoe aanzetten stablecoins te gebruiken voor alledaagse transacties en spaargelden.

Uitdagende regelgeving in de VS

De VS worden geconfronteerd met uitdagingen op regelgevingsgebied als het gaat om stablecoins, wat het land in een nadelige positie brengt ten opzichte van financiële centra in Europa en de VAE, waar regelgeving stablecoin projecten meer ondersteunt.

Bedrijven als Circle hebben erop gewezen dat het ontbreken van een duidelijk regelgevingskader in de VS de positie van het land op de markt voor digitale activa zou kunnen bedreigen. Andere landen gaan echter verder met duidelijke richtlijnen om het gebruik van stablecoins aan te moedigen.

Hoewel de VS achterblijft, beginnen ze de noodzaak van regulering te onderkennen om concurrerend te blijven in de groeiende stablecoin-industrie. Volgens Chainalysis zou het dichten van deze leemte in de regelgeving de VS in staat kunnen stellen een belangrijke speler te blijven in het evoluerende landschap van digitale activa, wat de innovatie op de markt zou kunnen stimuleren.

Lees meer over:
stablecoinsVS

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...