Dit is de reden waarom de bitcoin koers zo hard daalt

waarom bitcoin koers daalt

De recente daling van de bitcoin koers, die in enkele uren van $63,446 naar $60,763 zakte, wordt voornamelijk toegeschreven aan de aanscherping van economische omstandigheden in de VS en teleurstellende inflatiecijfers. Deze scherpe daling weerspiegelt bredere zorgen die ook hebben geleid tot aanzienlijke marktliquidaties en een lagere consumentenvertrouwen.

Consumentenvertrouwen daalt en inflatieverwachtingen stijgen

Recente cijfers van de University of Michigan tonen een aanzienlijke daling in het consumentenvertrouwen, van 77.2 in april naar een dieptepunt van 67.4 in mei, veel lager dan de verwachte 76. Deze daling in vertrouwen gaat samen met stijgende inflatieverwachtingen, die voor het komende jaar gestegen zijn naar een zesmaandelijks hoogtepunt van 3.5%, vanaf 3.2% in april. Ook de inflatieverwachting voor de komende vijf jaar steeg licht naar 3.1% van 3.0%.

Functionarissen van de Federale Reserve hebben voorzichtigheid uitgesproken over de nabije toekomst. Fed-functionaris Lorie Logan benadrukte de opwaartse risico’s voor inflatie, door aan te geven dat het te vroeg is om renteverlagingen te overwegen en benadrukte de noodzaak voor flexibiliteit in beleidsaanpakken. Evenzo pleitte Federale Reserve Gouverneur Bowman voor het handhaven van beleidsstabiliteit voor een langere periode.

Impact op de crypto markt en bitcoin koers

Deze economische indicatoren hebben directe invloed gehad op de cryptomarkt. bitcoin worstelde om zijn bullish momentum te behouden na een recente uitbraak, wat leidde tot een daling van 4% binnen enkele uren naar een daglaagte van $60,690. De volatiliteit was niet alleen beperkt tot bitcoin; ethereum en andere altcoins zagen ook dalingen van 2-4%.

bitcoin koers daalt

Het handelsplatform Coinglass meldde dat er in de laatste 24 uur meer dan $150 miljoen werd geliquideerd over de hele cryptomarkt, waarvan $90 miljoen uit long posities en bijna $60 miljoen uit short posities. Een groot deel van deze liquidaties vond plaats binnen slechts één uur, met een totaal van meer dan $51 miljoen.

Deze marktturbulentie resulteerde in de liquidatie van meer dan 54.000 handelaren, waarbij de grootste enkele order op de Binance beurs een verkoop van BTC naar USDT betrof ter waarde van $3.56 miljoen.

Verder zorgden de nieuwe inflatiegegevens ervoor dat de US dollar index (DXY) steeg naar 105.40 en de opbrengst op de 10-jarige Amerikaanse treasury steeg met 0.055% naar 4.504%. Aangezien bitcoin doorgaans tegenovergesteld beweegt aan de DXY en treasury opbrengsten, heeft de stijging van deze indicatoren de bitcoin prijzen verder naar beneden gedrukt, wat leidde tot een grote verkopen op de cryptomarkt.

Lees meer over:
bitcoin koersinflatie

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...