Waarom is bitcoin duurder in Zuid-Korea?

208 totale weergaven
zuid korea bitcoin BTC regulering

Volgens een recent rapport van Chainalysis groeit de Zuid-Koreaanse cryptomarkt momenteel snel. Die groei zou worden gedreven door de Korea Premium Index (ook wel de Kimchi-Premium genoemd). In het rapport schrijft Chainalysis over lokale vraag, institutionele handel en unieke marktomstandigheden als gevolg van de relatief hoge bitcoin koers in Zuid-Korea.

Waarom is bitcoin duurder in Zuid-Korea?

De Korea Premium Index meet het prijsverschil voor munten als bitcoin, ethereum en andere altcoins tussen Zuid-Koreaanse exchanges en de wereldwijde markten.

Chainalysis rapporteert een scherpe stijging van de Korea Premium Index, die dus aangeeft in welke mate Koreaanse handelaren op dit moment meer betalen voor bitcoin dan de koers die geldt op de wereldmarkt.

Meestal is deze premium op zijn hoogst op momenten van grote onzekerheid en turbulentie in de markten, waardoor particulieren en institutionele investeerders inspringen om te profiteren van eventuele stijgingen.

Verder schrijft Chainalysis dat Zuid-Koreanen “vaak lokale exchanges gebruiken” voor het beheren van hun kapitaal en dat de volumes van transacties van lokale naar wereldwijde exchange een “hoge correlatie” vertoont met deze premium.

Dat is logisch, want hierdoor komt er natuurlijk ruimte voor arbitrage.

De rol van institutionele beleggers

In het rapport discussieert Chainalysis ook in detail het gedrag van institutionele beleggers en onthullen ze dat deze rijkaards een belangrijke rol spelen in de stijging van de Korea Premium Index.

“Institutionele activiteit vormt een significante drijfveer voor de prijsverschillen”, aldus Chainalysis. Institutionele marktparticipanten controleren en bepalen een significant deel van de volumes op de markt. Waardoor de premium in Zuid-Korea alleen maar verder toeneemt.

Volgens het rapport stijgt de premium op momenten dat institutionele partijen proberen te profiteren van arbitragemogelijkheden; door bitcoin lager in te kopen op de wereldwijde markt en deze vervolgens in Zuid-Korea te verkopen.

Bitcoin en andere cryptocurrency’s blijven nu eenmaal een populaire investering in landen als Zuid-Korea. Waar dat precies vandaan komt is lastig te zeggen. Maar het is en blijft bijzonder dat bitcoin regelmatig een hogere koers heeft in Zuid-Korea, dan in de rest van de wereld.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....