Waarom OKX voor Malta koos: Een diepgaande blik op de MICA-registratie

1034 totale weergaven
Waarom OKX voor Malta koos: Een diepgaande blik op de MICA-registratie

Cryptocurrency is niet meer weg te denken uit het financiële landschap. Terwijl Bitcoin en Ethereum steeds meer mainstream worden, neemt ook de regulering van deze markten toe.

Onlangs heeft OKX, een vooraanstaande cryptobeurs, besloten zijn Europese hub te registreren in Malta onder de nieuwe MICA-regelgeving. Dit besluit heeft veel vragen opgeroepen.

Waarom Malta en niet Frankrijk? Wat betekent dit voor de cryptomarkt in Europa? We bespreken dit en meer in dit artikel, gebaseerd op een exclusief interview met Erald Ghoos, de algemeen directeur van OKX Europe.

Wat is MICA?

De Markets in Crypto-Assets (MICA) verordening is een nieuwe Europese regelgeving die tot doel heeft een geharmoniseerd kader te bieden voor de cryptomarkt binnen de Europese Unie. Deze verordening, die op 1 juli 2023 van kracht werd, legt duidelijke regels vast voor stabiliseert, crypto exchanges en andere crypto platformen.

Voorheen had elk EU-lidstaat zijn eigen interpretatie van crypto regulering, wat zorgde voor een gefragmenteerde markt. MICA brengt daar verandering in door uniforme regels in te voeren die in alle 27 lidstaten moeten worden nageleefd.

Waarom Malta?

Een opvallend besluit van OKX was om zijn MICA-hub in Malta te registreren in plaats van in Frankrijk, zoals aanvankelijk gepland. Malta heeft een reputatie opgebouwd als een flexibele en crypto-vriendelijke jurisdictie.

Dit betekent echter niet dat Malta minder streng is in de naleving van de MICA-regels. Integendeel, Malta was een van de eerste landen die vooruitstrevende regelgeving voor crypto introduceerde, die nu als basis dient voor de MICA-standaarden.

Erald Ghoos legt uit dat OKX al sinds 2018 operationeel is in Malta met een volledig team dat verantwoordelijk is voor compliance, juridische zaken, financiën en risicobeheer. Deze langdurige aanwezigheid en de bestaande vergunningen hebben de beslissing beïnvloed om Malta als Europese hub te kiezen.

“Wij voelen ons goed in Malta en waarderen het vooruitstrevende werk van de lokale toezichthouder”, aldus Ghoos.

OKX Europe GM Erald Ghoos
OKX Europe GM Erald Ghoos

De voordelen van Malta

Malta biedt verschillende voordelen voor crypto bedrijven:

  1. Regelgevend Kader: Malta heeft een robuust regelgevend kader dat nauw aansluit bij de MICA-vereisten. Dit betekent dat OKX minder aanpassingen hoeft te doen om compliant te zijn.
  2. Operationele Voordelen: OKX heeft al sinds 2018 een operationeel team in Malta, wat zorgt voor continuïteit en stabiliteit.
  3. Crypto-Vriendelijke Reputatie: Malta staat bekend om zijn open houding vergeleken met innovatie in de crypto- en blockchainsector. Dit heeft een positief effect op de bedrijfsvoering en groei van OKX in Europa.

Betrouwbaarheid en Toezicht

Ondanks de positieve aspecten, blijft er scepsis bestaan over de betrouwbaarheid van Malta als toezichthouder. Sommige beleggers zien Malta als te soepel. Ghoos benadrukt echter dat de Maltese toezichthouders streng en effectief zijn.

“De huidige cryptoregels in Malta zijn een van de meest geavanceerde in Europa en sluiten nauw aan bij het MICA-framework”, zegt hij. OKX heeft een nauwe samenwerking met de toezichthouder om ervoor te zorgen dat ze volledig compliant zijn met de MICA-regels, wat de transparantie en veiligheid voor hun gebruikers garandeert.

Toekomstplannen en Expansie in Europa

De keuze voor Malta is een strategische zet die de groei van OKX in Europa moet ondersteunen. De Europese Unie biedt een enorm potentieel met ongeveer 450 miljoen inwoners.

Zodra MICA volledig is geïmplementeerd, kan OKX zijn producten en diensten aanbieden aan deze markt. Ghoos licht toe dat OKX bezig is met het voorbereiden van een gelokaliseerd aanbod om beter aan de behoeften van verschillende Europese landen te voldoen. Dit omvat het ondersteunen van lokale valuta’s, het aanbieden van diensten in de lokale taal en het focussen op educatie over crypto en blockchain.

OKX heeft momenteel 41 tot 50 openstaande vacatures in Europa. Dit toont hun vastberadenheid om lokaal talent aan te trekken en hun aanwezigheid in de Europese markt te versterken. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de jobsectie van hun website.

Optimisme in de Cryptomarkt

De cryptomarkt heeft de afgelopen maanden een herstel laten zien, met Bitcoin die weer rond de $ 65.000 noteert. Ghoos blijft voorzichtig optimistisch over de toekomst van de markt.

“Er zijn positieve macrotrends, zoals ontwikkelingen in China en de Verenigde Staten, en de opkomende Proof of Reserves initiatieven,” zegt hij. Hoewel hij voorzichtig blijft, ziet hij een opwaartse trend in de markt, wat hoopvol is voor beleggers.

Vooruitzicht

De beslissing van OKX om zijn Europese hub in Malta te vestigen onder de MICA-regelgeving is een strategische keuze die hen goed zal positioneren voor groei in de Europese markt. Malta biedt een solide regelgevend kader, een crypto-vriendelijke omgeving en operationele voordelen die de expansie van OKX zullen ondersteunen.

Voor cryptoliefhebbers en potentiële investeerders is het duidelijk dat OKX zich inzet voor naleving van de regelgeving en het bieden van een betrouwbare en transparante dienst.

Blijf de ontwikkelingen volgen en overweeg een investering in OKX. De toekomst van crypto in Europa ziet er veelbelovend uit.

Lees meer over:
OKXOKX NL

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...