Bitcoin mining op jouw computer? Hardware bedrijf waarschuwt voor ‘cryptojacking’

1010 totale weergaven

Hardwarebedrijf QNAP waarschuwde vorige week haar klanten voor Bitcoin (BTC). Het ging alleen niet zo zeer over de cryptomunt zelf, maar vooral over het stiekeme mining op haar NAS-apparatuur.

Bitcoin mining

NAS staat voor network-attached storage. Uit een rapport van Bleeping Computer is gebleken dat aanvallers gebruik maakten van de producten van QNAP op Bitcoin te minen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

QNAP is gevestigd in Taiwan en ook een grote speler op het gebied van bestandsopslag en memory devices space. De rekenkracht van de apparaten kunnen ook worden ingezet om Bitcoin mee te minen. Op deze manier kan QNAP indirect het doelwit worden van een aanval.

Hackers kunnen zo gratis op kosten en over de rug van anderen bitcoin verdienen over. Dit soort malware is niets nieuws. Het wordt door beveiligingsexperts ook wel “Dovecat” genoemd. Ze zeggen dat ze deze sinds november vorig jaar in verschillende computersystemen hebben aangetroffen.

Een andere naam voor dit soort praktijken is ook wel ‘cryptojacking’. Onderzoekers schatten in dat er in de eerste helft van 2019 zo’n 52 miljoen computers slachtoffer waren van dit soort aanvallen. In 2020 rapporteerden ze vergelijkbare getallen.

Malware

QNAP heeft dus tekenen aangetroffen dat er malware is binnengedrongen op computers van haar klanten. Als dit bij andere klanten ook zo makkelijk gaat, kan dit enorme schade veroorzaken. De malware zou alle beschikbare rekenkracht van hen in beslag nemen, waardoor hun apparaten onbruikbaar worden voor het werk dat het eigenlijk moet doen.

Het Taiwanese bedrijf waarschuwt nu al haar klanten om nog eens goed te kijken naar de wachtwoorden die ze hebben ingesteld. Dit schijnt er voornamelijk voor te zorgen dat er problemen ontstaan.

“Volgens onze analyse kan QNAP NAS geïnfecteerd raken als ze met het internet zijn verbonden met zwakke wachtwoorden.”

Naast het aanpassen van de te simpele wachtwoorden, is ook aan alle klanten gevraagd om anti-malware software te installeren en de NAS-apparaten te updaten naar de nieuwste versies. Ze voegen er aan toe dat ze bezig zijn met hun eigen anti-malware beveiliging tegen Dovecat.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCmalwaremisdaad