Wasabi maakt 1 bitcoin beschikbaar voor ontwerpen van op privacy gerichte Lightning Wallet

Het Lightning Netwerk is de meest veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheid van het Bitcoin netwerk. Op het moment van schrijven verwerkt het Bitcoin netwerk gemiddeld 7 transacties per seconde. Niet genoeg om alle wereldwijde financiële betalingen mee te faciliteren.

Het Lightning Netwerk is een oplossing voor dat probleem waarvoor geen grote concessies voor de veiligheid van het netwerk nodig zijn. Je bent binnen het Lightning Netwerk nog steeds volledig de baas over jouw eigen bitcoin. Dat is anders als je bijvoorbeeld jouw bitcoin bij Binance hebt staan en hun betaalkaart gebruikt voor je betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Privacy en het Lightning Netwerk

Behalve de enorme voordelen op het gebied van snelheid en kosten wat betreft het versturen van transacties via het Lightning Netwerk, heeft het ook de potentie om een anoniem betaalnetwerk te zijn, omdat je transacties de Bitcoin blockchain niet hoeven te raken.

Dat is geweldig omdat het de twee grote pijnpunten van Bitcoin oplost: de portabiliteit en de fungibiliteit. De portabiliteit lost het op door de snelheid en lage kosten van transacties. De fungibiliteit vanwege het feit dat transacties de blockchain niet raken en de potentie hebben om volledig anoniem te zijn.

Dit brengt bitcoin op het pad om een anonieme, snelle en goedkope vorm van elektronisch geld te maken; de heilige graal van de cypherpunks: een ideale vorm van geld. De realiteit ligt echter een stuk genuanceerder.

Er is nog veel werk te verzetten voordat het Lightning Netwerk de volledige potentie van de privacy daadwerkelijk kan bieden. Wasabi wil daar nu werk van maken en stelt 1 bitcoin beschikbaar om de eerste onderzoeken daarnaar te starten.

Het idee van Wasabi

Wasabi maakt voor de Lightning Network Privacy Research Grant 1 bitcoin beschikbaar. In ruil daarvoor zijn ze op zoek naar onderzoekers en teams van onderzoekers die een ontwerp kunnen bieden voor de best mogelijke op privacy gefocuste Lightning Network wallet.

Het is mogelijk om als team of als individu aan de wedstrijd van Wasabi mee te doen. De helft van de bitcoin die ze beschikbaar stellen wordt uitgedeeld aan de geselecteerde teams, die ieder 0,1 bitcoin krijgen voor hun deelname.

De andere helft van de bitcoin komt terecht bij 3 geselecteerde individuen die een ander onderzoeksteam vormen. De rest van de bitcoin wordt na het afronden van het onderzoek in september 2022 uitgedeeld.

Het wordt interessant om te zien wat er uit dit project gaat komen en of ze hier bij Wasabi uiteindelijk een mooie op privacy gefocuste bitcoin wallet uit kunnen halen. Wat een fantastische nieuwe stap voor het Lightning Netwerk zou betekenen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....