Bitcoin mixen: wat is het en waarom willen overheden het verbieden?

Bitcoin transacties zijn in essentie vrij eenvoudig te traceren, behalve als de verzenders een mixer gebruiken om de link tussen hun identiteit en bitcoin-adressen te verdoezelen. Het is een veelgehoorde misvatting dat bitcoin per definitie anoniem is.

De realiteit is dat het zelfs vrij eenvoudig is om een identiteit te koppelen aan specifieke bitcoin. Het bewijs hiervoor kwam eerder deze week toen de Amerikaanse autoriteiten het brein achter Bitcoin Fog arresteerden, een op het darknet gebaseerde mixing-dienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De blockchain vergeet niets

Je hoeft geen forensisch expert te zijn om te weten dat iedere transactie op de bitcoin blockchain aan een adres gekoppeld is en dat voor altijd zal blijven. Alles wat er op bitcoin gebeurd is in principe openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Overheidsorganisaties kunnen in beginsel geen IP-adressen of persoonsgegevens afleiden uit een bitcoin adres, maar de zaak verandert als de bitcoin worden uitgegeven voor producten of diensten. Dit is meestal het spoor dat terugleidt naar de identiteit van de verzender en de ontvanger.

In het geval van Bitcoin Fog waren de autoriteiten erin geslaagd om de hosting-partij van de dienst te traceren die werd betaald met bitcoin. Bitcoin Fog maakte het voor gebruikers mogelijk om hun bitcoin te mixen met andere gebruikers, wat het praktisch onmogelijk maakt om het spoor te herleiden tot de identiteit van de daadwerkelijke gebruiker.

Mixers brengen risico met zich mee

Gecentraliseerde mixers brengen wel enkele risico’s met zich mee. Er blijft namelijk het risico dat de dienstverlener data deelt met de autoriteiten en dat hoeft uiteraard niet vrijwillig te gaan. Op die manier kunnen gebruikers van de mixingdienst alsnog hun privacy verliezen.

CoinJoin heeft dit probleem opgelost door de inputs van meerdere gebruikers in één transactie te verwerken. De dienst pakt al deze bitcoin, stopt ze in een transactie en laat iedere participant de transactie ondertekenen voordat hij naar het netwerk gaat. De transacties worden vervolgens allemaal in één transactie versmolten, waarna iedere gebruiker zijn originele inleg terugkrijgt.

Op deze manier is het praktisch onmogelijk om de herkomst van bitcoin af te leiden uit de blockchain. Hoe meer mensen er meedoen in een CoinJoin, hoe beter de bitcoin met elkaar vermengd worden en hoe onduidelijker de sporen op de blockchain uiteindelijk zijn.

Hoewel de meeste mixing-diensten niet illegaal zijn in de meeste jurisdicties, weigeren sommige exchanges en dienstverleners gebruikers waarvan de adressen gekoppeld zijn aan mixers. De oplossing voor dit probleem zou zijn om van mixing de standaard te maken, maar dat lijkt voorlopig nog ver weg.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
privacy

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....