Western Union kan door Bitcoin $400 miljoen mislopen

Dat Bitcoin goed is om de kosten van remittances omlaag te brengen, is geen nieuw gegeven. CNBC publiceerde vandaag echter een artikel met een andere insteek: Bitcoin pakt geld af van de banken, in dit geval tot wel $400 miljoen!

Bitcoin versus Western Union

Het Amerikaanse nieuwsmedium vertelt het verhaal van Jaime García. Hij heeft een hekel gekregen aan Western Union, het bedrijf dat hij moet gebruiken om geld naar El Salvador te sturen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Het is echt te gek voor woorden dat ik in deze tijd naar een fysiek Western Union-kantoor moest gaan, ze het contant geld moest geven en ze daarbovenop nog eens $25 moest afdragen, voordat ze mijn geld zouden sturen. En dan duurt het natuurlijk drie dagen voordat het daadwerkelijk in El Salvador aankomt."

García was 11 toen hij El Salvador ontvluchtte nadat rebellen zijn huis hadden gebombardeerd. Zijn grootste probleem met het overmaken van contant geld naar het buitenland. Zijn familie in El Salvador moet daarnaast ook nog eens de bus nemen om het geld in handen te krijgen. Op stap met geld in een regio met bendes is geen fijne maandelijkse activiteit.

Ook betaalt García 12,5% aan kosten op een overboeking van $100. Op een bedrag van $10 loopt het zelfs op tot 32%. Momenteel kan hij wel gebruik maken van een app, maar het is verre van optimaal. En met de Jaime zijn er nog 2,5 miljoen andere Salvadoraanse diaspora.

Miljarden en miljoenen

Vorig jaar maakten ze met elkaar gezamenlijk bijna $6 miljard overgemaakt, of ongeveer 23% van het bruto binnenlands product van het land. Een deel van dit geld kwam terecht bij de tussenpartijen, zoals Western Union.

Bitcoin lost dit probleem op. Met Lightning betalingen en de Chivo-app kan iedere Salvadoraan bitcoin ontvangen. Als íedereen Bitcoin gaat gebruiken, zullen deze betaalverwerkers veel geld mislopen.

De president schat dat Western Union en MoneyGram $400 miljoen per jaar aan commissies voor overmakingen zullen verliezen als de bevolking bitcoin op grote schaal zou adopteren. Geld dat nu wél terecht zal komen bij de lokale bevolking.

Mario Gomez Lozada, geboren en getogen in El Salvador, werkte als bankier bij Merrill Lynch en Credit Suisse en runt nu een derivatenbeurs voor cryptovaluta. Hij denkt dat het cijfer dichter bij $1 miljard zal liggen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador