Zo houd je je huis warm terwijl je bitcoin verdient

"Bitcoin mining op kleine schaal is in Nederland niet mogelijk." Dat was het verhaal wat je de afgelopen jaren vaak hoorde. "Je moet goedkope energietarieven hebben én op grote schaal mining rigs kopen." Nederlander Danny Oosterveer laat zien dat het anders kan!

Dynamische energieprijzen

Hij heeft een manier bedacht om zélf bitcoin te kunnen minen (en verdienen) op basis van flexibele energieprijzen. Want de elektriciteitsmarkt is zo geëvolueerd dat je soms gratis (of nagenoeg gratis) stroom kunt afnemen. Hiervoor moet je wel goed timen én slim zijn. Maar dat hoef je niet handmatig te doen.

De benodigdheden? Een miner, een Raspberry Pi (met Home Assistant) en een beetje verstand van domotica software.

Je hebt uiteraard ook een energieleverancier nodig die dynamische energieprijzen hanteert. In de basis werken ze op dezelfde manier. Ze zetten de uurprijs die zij betalen door naar de consument, zonder marge.

Danny heeft alles aan elkaar geknoopt met zijn Energiemeester. Wat het doet? Heel simpel:

  1. Zijn de energieprijzen laag? Dan schakelt de miner aan
  2. Zijn de energieprijzen hoog? Dan gaat de miner uit

Het mooie: mining rigs zetten elektriciteit om in hashes en warmte. Dus als je een ruimte warm wilt houden, zou je dat met deze setup kunnen doen. Maar naast het genereren van warmte maak je ook kans op de block reward!

Maar goed.. hoe te beginnen? Op Bitcoin Focus vertelde Danny onlangs zijn verhaal. Hij deelt over de open source domotica software, welke energieaanbieders dynamische prijzen aanbieden en de API's die je aan je Energiemeester moet koppelen. Hoe kun je de geluidsoverlast reduceren? En werkt het ook voor ondernemers?

Bitcoin Focus

Het hele verhaal over de Energiemeester lees je als premium artikel op Bitcoin Fcus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug)lezen - waaronder dus dit interview met Danny. Daarnaast krijg je drie keer per week een verse edities toegestuurd.

Oh, en er staat in februari een serie voor de deur over een circulaire bitcoin-economie in de Filipijnen! Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium-pagina en lees drie keer per week unieke content!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws