Zuid-Afrika brengt nationaal AI beleidskader uit: Eerste stap richting robuuste en effectieve regelgeving

157 totale weergaven
|

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Communicatie en Digitale Technologieën heeft een nationaal beleidskader gepubliceerd, waarmee een belangrijke stap in de richting van een leider op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt gezet.

Het nationaal beleidskader

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Communicatie en Digitale Technologieën heeft een nationaal beleidskader gepubliceerd dat een belangrijke rol gaat spelen bij de vormgeving van een robuust en effectief AI beleid. Hiermee probeert Zuid-Afrika zichzelf te positioneren als een leider op het gebied van kunstmatige intelligentie. 

Volgens de lokale media is dit raamwerk een essentiële ‘eerste stap’ in de ontwikkeling van een alomvattend nationaal AI beleid voor Zuid-Afrika. De afdeling is nu op zoek naar feedback van de ICT-industrie en andere belanghebbenden. Uiteindelijk willen ze met deze feedback het beleid verfijnen. 

Basis voor AI regelgeving

Het ministerie benadrukte dat het AI beleid, zodra het is afgerond, zal dienen als de ‘fundamentele basis’ voor het creëren van AI regelgeving en mogelijk een AI wet in Zuid-Afrika. Het document schetst strategische focuspunten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het beleid. 

Het doel van het raamwerk is een robuust AI ecosysteem bevorderen door gecoördineerde inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, het cultiveren van talent en het verbeteren van de infrastructuur. Deze holistische benadering zorgt ervoor dat AI een digitale economie, een digitale inclusie en een digitale samenleving katalyseert, waar alle Zuid-Afrikanen van kunnen profiteren. 

Goedkeuring van de AU

De publicatie van het beleidskader volgt op de goedkeuring door de Uitvoerende Raad van de AU (Afrikaanse Unie) op 9 augustus. Deze goedkeuring is onderdeel van de ‘Continental Artificial Intelligence Strategy’. Deze strategie bevordert de adoptie van AI in zowel de publieke als de private sector onder de AU lidstaten en weerspiegelt een breder continentaal engagement om AI vooruitgang. 

Het Zuid-Afrikaanse beleidskader valt in de implementatieperiode die prioriteit geeft aan het leggen van de basis door het opzetten van bestuurskaders, het ontwikkelen van nationale AI strategieën, het mobiliseren van middelen en het vergroten van de capaciteiten binnen de AU. 

Gesprekken eind september afgerond

Op het moment voert de afdeling formeel overleg met belanghebbenden. Het streefdoel is om alle gesprekken in eind september af te ronden. Via de mail worden belanghebbenden gevraagd om feedback te geven op het document. 

In Afrika worden AI modellen steeds verder geadopteerd. Tot nu toe is Nigeria in Afrika de voorloper geworden van de regulatie en adoptie van AI. Zo heeft de Nigeriaanse overheid een initiatief gelanceerd waarmee ze jaarlijks duizenden Nigerianen trainen in verschillende nieuwe technologieën, waaronder AI en blockchain

Regelgeving in Nederland en de EU

In Nederland is er nog een groot gebrek aan regelgeving voor AI. In de EU (Europese Unie) zijn er inmiddels richtlijnen opgesteld, maar dit is nog niet voldoende. Zowel in Nederland als in de Europese Unie kunnen regelgevende instanties voorbeeld nemen aan het raamwerk dat ze in Zuid-Afrika in elkaar hebben gezet. 

Dergelijke regelgeving in Nederland zal een belangrijke invloed hebben op de adoptie van AI, net als de werkzaamheden van bedrijven in de AI sector in Nederland. Door robuuste en effectieve regelgevingskaders te stellen, biedt Nederland een handvat aan bedrijven die Nederland als uitvalsbasis willen gebruiken. 

Samenvatting

Samenvattend heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van Communicatie en Digitale Technologieën een belangrijk nationaal beleidskader vastgesteld. Dit raamwerk moet de basis vormen voor AI regelgeving in het land. Voor Nederland en de Europese Unie is dit een belangrijk voorbeeld van hoe de regelgeving er hier uit kan zien om een effectief regelgevingsklimaat voor bedrijven in de AI sector te bieden. 

Lees meer over:
AI regulatieZuid-Afrika

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...