Zuid-Koreaanse thinktank waarschuwt tegen crypto-ETF’s, vanwege economische risico’s

2485 totale weergaven

Het nieuwste rapport van het Korea Institute of Finance waarschuwt dat de introductie van spot crypto exchange-traded funds (ETF’s) de Zuid-Koreaanse economie meer kwaad dan goed zou kunnen doen.

Potentiële economische gevolgen

“Het toestaan van [dergelijke] producten kan leiden tot neveneffecten zoals verhoogde inefficiëntie bij de toewijzing van middelen, verhoogde blootstelling aan cryptogerelateerde risico’s op de financiële markt en verzwakte financiële stabiliteit,” stelde de KIF in haar rapport.

De thinktank legde uit dat crypto-ETF’s aanzienlijke geldstromen kunnen afleiden van lokale industrieën, waardoor de financiële markt kwetsbaarder wordt voor crises in de cryptosector en het vertrouwen van beleggers in zowel de markt als de regelgevers mogelijk wordt aangetast.

Regelgevende houding

Momenteel verhinderen Zuid-Koreaanse toezichthouders de uitgifte en verhandeling van spot crypto ETF’s, met als argument dat cryptocurrencies zoals bitcoin niet kunnen dienen als onderliggende activa voor deze beleggingsvehikels.

Desondanks heeft de regerende Democratische Partij voorgesteld om spot crypto ETF’s beschikbaar te maken als onderdeel van haar campagnebeloften.

Vergelijking met wereldwijde markten

Andere landen hebben vooruitgang geboekt met crypto ETF’s. De VS introduceerde haar eerste spot crypto ETF’s in januari, waarbij $55,55 miljard aan activa werd verzameld in 11 spot bitcoinfondsen.

Hongkong en Australië hebben ook soortgelijke producten gelanceerd, waarbij Hongkong in april spot ETF’s voor bitcoin en ether introduceerde, en de Australische ASX vorige week haar eerste spot bitcoin ETF noteerde.

Verder onderzoek en voorzichtigheid aanbevolen

KIF erkende dat crypto-ETF’s waardevol kunnen zijn als de onderliggende cryptocurrencies zich ontwikkelen tot meer gedefinieerde en unieke financiële activa. Ze benadrukten echter dat er uitgebreid onderzoek moet worden gedaan naar de voor- en nadelen voordat er met dergelijke financiële producten in Zuid-Korea wordt begonnen.

De thinktank adviseerde dat de risico’s momenteel groter zijn dan de potentiële voordelen, en raadt een voorzichtige aanpak aan bij de beleidsvorming op dit gebied.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....