Zuid-Koreaanse wetgever stelt plannen voor bitcoin-belasting uit tot 2023

De Zuid-Koreaanse wetgever lijkt op zoek naar de stem van jonge stemmers, want het heeft besloten om de nieuwe belastingwet voor het belasten van bitcoin en andere cryptocurrency’s uit te stellen tot 2023.

In het wetsvoorstel is een belasting van 20 procent opgenomen over een winst van meer dan 2.122 dollar over één jaar gemeten. Wetgevers van beide partijen proberen nu in te spelen op de gevoelens van jonge stemmers door in aanloop naar de verkiezingen van maart tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Niet gebruikelijk dat politiek tegen nieuwe belasting is

Het is gebruikelijk om te zien dat de industrie steigert indien er vanuit de politiek een voorstel komt om hun klanten zwaarder te belasten, maar eenzelfde weerstand afkomstig vanuit de politiek zelf is ongebruikelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is in dit geval echter niet geheel onlogisch, aangezien er voor maart verkiezingen op het programma staan in Zuid-Korea. Om stemmen te winnen onder het bitcoin-publiek is het uitstellen van een nieuwe belasting op winst uit de handel in cryptocurrency’s uiteraard een populaire maatregel.

Al hoeft dit niet de enige reden te zijn, want er is enkele kritiek op de nieuwe wetgeving die objectief gezien terecht lijkt. Als de politiek zich daarop baseert, dan hoeft dat niet perse te betekenen dat ze het puur en alleen doen om stemmen te winnen. Al is dat laatste dan alsnog niet uit te sluiten.

Nieuwe Zuid-Koreaanse belasting op crypto niet eerlijk

De voornaamste kritiek op het nieuwe belastingvoorstel is dat het een oneerlijke behandeling van investeerders in crypto veroorzaakt ten opzichte van investeerders in aandelen.

Over winst op aandelen hoef je in Zuid-Korea namelijk pas belasting te betalen als dit het bedrag van 42.450 dollar overstijgt, terwijl dat bedrag voor cryptocurrency’s met het wetsvoorstel op 2.122 dollar komt te liggen. Een significant verschil dat mensen kan ontmoedigen om voor crypto te kiezen.

Daarbij hebben investeerders in aandelen de mogelijkheid om hun verliezen voor vijf jaar mee te nemen en bij een eventuele winst op een later moment af te trekken. Datzelfde kunnen crypto-investeerders niet doen. Verder zou de nieuwe belasting voor cryptocurrency’s een jaar eerder van kracht worden dan de belastingwet voor de winst op handel in aandelen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.