Zweedse FIU classificeert crypto exchanges als witwasprofessionals

507 totale weergaven
crypto-geld-witwassen

De Zweedse autoriteiten hebben bepaalde crypto-exchanges bestempeld als belangrijke factoren die georganiseerde misdaad mogelijk maken, waarbij vier verschillende witwasprofielen benadrukt worden.

‘Exchanges zijn witwasprofessionals’

De Zweedse politie en de Financial Intelligence Unit (FIU) hebben crypto-exchanges geclassificeerd als ‘PML’s (Professional Money Launderers)’, na een analyse van de diensten die worden aangeboden door niet-gelicentieerde en illegale aanbieders. Volgens de FIU hebben deze PML’s criminele banden en stellen ze verschillende criminelen en criminele netwerken in staat om systematisch geld wit te wassen.

Op basis van de analyse heeft de FIU PML’s ingedeeld in vier profielen: de node exchange provider, de hawala exchange provider, de asset exchange provider en de platform exchange provider. Dit schema deelde Berkan op X (Twitter):

Hierin laat hij weten:

“De Zweedse politieautoriteit en financiële inlichtingeneenheid (FIU) heeft cryptocurrency-exchanges geclassificeerd als ‘professionele witwassers (PML)’. Ze hebben ook systeemfuncties aan de lijst toegevoegd.”

Diensten van crypto-exchanges monitoren

Het rapport van de FIU riep op tot een grotere betrokkenheid en aanwezigheid van wetshandhavers op crypto-handelsplatforms om illegale diensten onder controle te houden, waaraan ze het volgende toevoegden:

“De FIU Zweden beschouwt aanbieders van illegale cryptocurrency als een opkomende bedreiging binnen het witwasprogramma en een cruciaal onderdeel voor de georganiseerde misdaad om hun criminele markten in stand te houden en uit te breiden.”

De rol van legale exchanges

Aan de andere kant erkenden de Zweedse autoriteiten ook de rol van gelicentieerde en legitieme handelsplatforms, zonder criminele bedoelingen, bij het terugdringen van witwassing. Ze drongen er bij dergelijke entiteiten op aan om verdachte handelspatronen van gebruikers te observeren en de nodige maatregelen te nemen, waaronder het stopzetten van transacties en het uitsluiten van klanten die zich met illegale activiteiten bezighouden.

Terwijl ze hard optreden tegen illegale activiteiten, erkenden de Zweedse autoriteiten ook de positieve rol van gelicentieerde en legitieme crypto-uitwisselingen bij het beperken van het witwasrisico.

Lees meer over:
exchangesFIUZweden

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...