ICO Detector #4: het Nederlandse Dominium brengt vastgoed naar de blockchain (+video-interview)

Esther Dekker (33) is een jonge, bevlogen vastgoedonderneemster die jarenlang met succes particuliere beleggers begeleidt bij het investeren in eigen vastgoed of fondsen en het verhuren en beheren hiervan, onder de vlag van Max Property Group. Ze heeft inmiddels binnen de Nederlandse vastgoedwereld een naam opgebouwd, onder meer door haar artikelen voor het online platform Vastgoedjournaal en diverse masterclasses tijdens vastgoedevents.

Meer efficiency

Ze zeggen wel eens dat de beste ideeën voortkomen uit frustratie. Zo ook bij Esther. Ondanks alle digitale mogelijkheden loopt ze regelmatig tegen een administratieve rompslomp aan bijvoorbeeld in het contact met huurders. Met de blockchain kan dat beter, dacht ze. Dekker: “Door de blockchain kan de vastgoedmarkt een stuk transparanter en efficiënter worden”, vertelt ze aan Bitcoin Magazine NL vanuit haar kantoor met een zicht op de kenmerkende moderne woontorens van Rotterdam-Zuid.

Vastgoedmarkt

Vastgoed is een van de grootste assets ter wereld. Wereldwijd is de waarde van alle stenen samen circa 217 triljoen dollar, omgerekend 217.000 miljard dollar.
Dat is meer dan al het goud en alle Bitcoins van de wereld samen waard zijn. Terwijl blockchaintechnologie op nieuwe en opwindende manieren wordt gebruikt, heeft nog niemand geprobeerd om een uniform, gedecentraliseerd platform te creëren voor alle vastgoed gerelateerde activiteiten. Tot nu.

Dominium

Dominium is opgericht door een groep van vastgoedprofessionals, juridische & fiscale adviseurs en blockchain-enthousiastelingen. Zij hadden het doel een platform te ontwikkelen om de vastgoedmarkt te laten aansluiten bij het huidige technologische tijdperk. Na bijna twee eeuwen in de vastgoedontwikkeling, financiële sector en managementindustrie gewerkt te hebben (ja eeuwen! Ons verhaal begint in 1833 …) zijn we ons goed bewust van de beperkingen van onze handel en goed uitgerust om ze op te lossen. Dat is precies wat Dominium probeert te doen.

Enorme papierwinkel

Het registeren van eigendommen is zo oud als de menselijke cultuur zelf. Al sinds de jaren 6.500 voor Christus proberen mensen hun eigendommen te registreren. Het bewijs van eigendom is een intrinsiek onderdeel van de menselijke natuur, zo blijkt.
Tegenwoordig hebben we kadasters en technologische informatiebronnen die ons voorzien van gemiddelde huizenprijzen, postcodes en kansen voor beleggingsfondsen. Maar er is geen enkel platform dat het mogelijk maakt een woontoren te kunnen verkopen, te kunnen beleggen in een buitenlands vastgoedfonds, een bericht aan een loodgieter te versturen of een huurcontract te ondertekenen. Zelfs in deze moderne tijd is de vastgoedmarkt niet in lijn met de toepassingen en technologieën die beschikbaar zijn in andere facetten van het leven.

Hoge drempels

Om te kunnen beleggen in een vastgoedfonds moeten we eindeloze formulieren invullen, tussenpersonen betalen en vaak is het minimale inlegbedrag zeer hoog. Is ons geld eenmaal geïnvesteerd, dan worden we (in het algemeen) gedwongen ons vast te leggen voor vele jaren. Willen we een woning verkopen, dan schakelen we een makelaar in, zetten we de details van onze woning op internet en plaatsen we advertenties in kranten.

Blockchain, een gedecentraliseerd netwerk

Onze vastgoedportefeuille laten we beheren door een vastgoedbeheerder. Om te kunnen controleren of een renovatieproject op schema loopt, vertrouwen we op de informatie die een beheerder ons geeft per telefoon of per email. Via bonnetjes en papieren contracten controleren we of kosten beheersbaar blijven en deadlines gehaald worden.

Onomkeerbare transacties

Een van de meest opwindende technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de opkomst van de blockchain, een gedecentraliseerd netwerk waarbij transacties wereldwijd, onomkeerbaar en onmiddellijk kunnen worden geregistreerd.
Bij Dominium erkennen we de impact van blockchaintechnologie op onze branche. Na tientallen jaren gebruik te hebben gemaakt van meerdere softwaresystemen, media en communicatiemethoden, ontstond er de behoefte aan een uniform platform. Een platform waar we met elkaar kunnen communiceren, vastgoed kunnen verkopen, verhuren, beheren en onbetwistbaar registreren. Omdat zo’n platform nog niet bestond, besloot Dominium het zelf te bouwen.

De wereld van Dominium

Dominium is, in een notendop, alles wat met vastgoed (eigendom) te maken heeft is op één plek, op de blockchain. U kunt uw huis verkopen, een appartement huren, beleggen in een vastgoedfonds en uw belegging verkopen wanneer u maar wilt. U kunt een woning renoveren en met uw elektricien communiceren en u kunt een gereguleerd vastgoedfonds lanceren zonder een advocaat in dienst te nemen. Alles wat u doet wordt vastgelegd op de blockchain, waardoor het transparant en onomkeerbaar is.

Ardor-childchain

Het Dominium-platform is gebouwd op een Ardor-childchain die is geëvolueerd uit de Nxt-blockchain. De Dominium childchain decentraliseert de handel in vastgoedgerelateerde producten en plaatst onder meer huurovereenkomsten, koopovereenkomsten en beheertaken op de blockchain. Dominium heeft ook de vereiste licenties om gestandaardiseerde wettelijke sjablonen voor vastgoedfinanciering te kunnen maken. Hierdoor kunnen bedrijven vastgoed gerelateerde producten via Dominium aanbieden, die kunnen worden gekocht door houders van een Dominium-account. Omdat de producten op de blockchain worden geregistreerd, zijn ze 100% transparant en liquide.

Is er nog meer?!

Eigenlijk wel!
Veel tech-startups komen niet verder dan de beginnende ontwikkelingsfase. Veel ICO’s beginnen goed en eindigen met munten die bijna geen waarde meer vertegenwoordigen. Dominium gelooft in haar product. Om die reden is de ontwikkeling van Dominium gefinancierd door de initiatiefnemers zelf. Om zeker te zijn dat Dominium haar waarde blijft behouden wordt er voor miljoenen euro aan vastgoed eigendommen in Dominium geplaatst.

Dominium ICO

Met de ICO van Dominium wordt een groot deel van het ingezamelde geld besteed aan de aankoop van onroerend goed. Deze eigenschap genereert een inkomen dat zal worden gebruikt ter ondersteuning van het voortdurende onderhoud en de overleving op de lange termijn van het platform. Alles wat wordt uitgeven wordt beheerd door een bedrijf dat al decennia lang toezicht houdt op vastgoedfondsen en al onze financiële activiteiten worden gecontroleerd.

Facts & figures

Aantal tokens: 1 miljard stuks
Soft cap: 2,5 miljoen euro
Prijs per token: 0,05 euro
Public sale: 3 september 2018
Website: https://dominium.me
Telegram group: t.me/DominiumPlatform

VIDEO Dominium ICO

Bekijk het interview wat Bitcoin Magazine NL met Esther Dekker had:

Disclaimer: bovenstaand artikel is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine NL en Dominium ICO.

Inschrijven nieuwsbriefLees meer over:
ICO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...