Smart Contracts: kan het ons beschermen tegen kunstmatige intelligentie?

Robots zijn overal en worden steeds slimmer. Bovendien helpen de vooruitgang in de kunstmatige intelligentie (KI) en het groeiende internet of things (IoT) de robots steeds exponentieel sterker te worden. Toonaangevende denkers maken zich zorgen over ethische uitdagingen van machines die hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Kunstmatige intelligentie en ethiek

Kunstmatige Intelligente robots zwerven op het land, in de zee en in de lucht. Ze nemen niet alleen onze banen in beslag, maar ze maken ons ook geleidelijk aan meer afhankelijk van hen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu emotionele computers autonome robots steeds beter in staat stellen om in real time beslissingen te nemen, is de roep om een ethisch kader voor AI steeds luider geworden.

Sommigen maken zich zelfs zorgen over hoe AI de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid in gevaar kan brengen.

Tech-ontwikkelaars moeten volgens Nayef Al-Rodhan, hoofd van de Geopolitics and Global Futures twee cruciale vragen stellen:

Hoe ga je om met AI in de toekomst?

Om te bestuderen hoe de impact van AI zal doordringen in elk aspect van de menselijke beschaving, heeft Stanford University vooraanstaande denkers, academici en toponderzoekers bijeengebracht om de “One Hundred Year Study on Artificial Intelligence (AI100)” uit te voeren.

Begin september 2016 publiceerde de AI100 het rapport “Artificial Intelligence Life in 2030: One hundred year study on artificial intelligence“. De auteurs maken zich daarin zorgen over juridische, ethische, privacy- en veiligheidskwesties.

In het rapport:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Aangezien AI-toepassingen zich bezighouden met gedrag dat, als het door een mens zou worden gedaan, een misdrijf zou vormen, zullen rechtbanken en andere juridische actoren moeten puzzelen door middel van wie ze verantwoording moeten afleggen en over welke theorie.”[/penci_blockquote]

Een concreet voorbeeld hiervan is het automatisch traden van Bitcoins met een crypto robot. Een robot zoals Bitcoin Profit wil zijn algoritmes graag uitbreiden met AI om een oneerlijk voordeel te halen op anderen.

Dit geldt niet alleen voor cryptocurrency maar ook voor forex en andere markten waarin informatie en snelheid van handelen een heel sterk competitief voordeel kunnen leveren.

Machine learning en NLP (natural language processing) worden al gebruikt om trends in de markten te voorspellen.

Het rapport stelt ook dat drones werken met betere detectiemogelijkheden, die meer en meer worden gebruikt voor surveillance doeleinden. Daarom zijn de zorgen over de individuele privacy en de beveiliging van privégegevens naar de voorgrond getreden.

Smarts Contracts en AI – de oplossing?

AI-wetenschappers richten zich op ethisch programmeren in hun pogingen om morele robots te bouwen, misschien willen ze het gebruik van Bitcoin’s op blockchain gebaseerde smart contracts overwegen.

Omdat robots werken, communiceren en met elkaar omgaan, zijn smart contracts uiterst relevant.

Slimme contracten, in wezen geautomatiseerde algoritmen, verifiëren, uitvoeren en afdwingen van een contract zonder menselijke tussenkomst. Bovendien is voor de uitvoering van slimme contracten geen authenticatie via tussenpersonen nodig.

De blockchain van bitcoin (BTC) maakt vele soorten slimme contracten mogelijk. Een blockchain is een digitaal grootboek dat decentraal, zonder vertrouwen, zonder toestemming en peer-to-peer is.

Deze grootboeken leggen voortdurend transacties vast en houden alle activiteiten bij die zich ooit hebben voorgedaan.

De belangrijkste voordelen van de Blockchain van de Bitcoin zijn de volgende:

Conclusie

Robots en AI zullen de mensen voor steeds grotere uitdagingen blijven stellen. Wetenschappers doen actief onderzoek om deze uitdagingen te identificeren en te beoordelen.

Deze kennis, in combinatie met nieuwe technologieën zoals op blockchain gebaseerde slimme contracten, kan wetenschappers helpen om een robuust ethisch en juridisch kader voor Al te creëren. De mens kan misschien zo nog een tijdje voorop blijven lopen.

Wat zijn uw gedachten over het gebruik van smart contract technologie om morele robots te programmeren? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Disclaimer: dit is een advertorial

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...