Waar komt de volatiliteit van Bitcoin (BTC) vandaan?

Persbericht: Het kan je bijna niet zijn ontgaan, Bitcoin is de laatste tijd bezig aan een enorme opmars. Niet alleen de Bitcoin koers nam de afgelopen tijd enorm toe, de wereldberoemde cryptocurrency maakte ook in de wereldwijde media steeds vaker zijn opwachting in kranten, op social media en op televisie.

Ook al staat de huidige koers weer wat lager dan het allerhoogste punt van de Bitcoin koers (op 21 februari 2021 knalde de Bitcoin koers door tot een prijs van $ 58.419 per Bitcoin), het enthousiasme voor de moeder van alle cryptocurrency’s blijft onverminderd groot.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De meningen over Bitcoin als cryptocurrency blijven verdeeld onder het grote publiek. Steeds meer grote bedrijven, zoals Tesla, investeren stevig in de crypto. Uiteraard heeft dit een groot positief effect op de Bitcoin koers. Andere partijen zijn sceptischer en noemen Bitcoin een ongefundeerde valuta die letterlijk geen cent waard is.

Hoe komt het dat de prijs van Bitcoin zo volatiel is? En klopt het dat de Bitcoin koers of cryptocurrency in zijn geheel ongefundeerde waarde omvat? Vandaag een kijkje achter de schermen van de volatiele Bitcoin koers, de verwachtingen hieromtrent en cryptocurrency in zijn algemeenheid.

Bitcoin (BTC) koers: voorspelbaar of niet?

Volgens veel kenners en crypto-fanatiekelingen is de crypto industrie eenvoudig te vergelijken met de aandelenbeurzen. Is er veel vertrouwen in een crypto project? Dan zullen het aantal investeringen toenemen en is de kans dat de koers zal stijgen aanzienlijk.

Verliest men het vertrouwen in een project? Dan willen mensen graag van hun aandelen of crypto af en zal de koers ook dalen. Tot in zoverre is de vergelijking eenvoudig gemaakt, want dit werkt in de beurshandel precies zo.

Toch is de crypto industrie vele malen risicovoller en volatieler dan de handel in aandelen of obligaties. Prijsstijgingen of dalingen van 10% per dag zijn absoluut geen uitzondering en dat maakt de markt voor veel toetreders interessant.

Critici waarschuwen voor een herhaling van 2017, waarin Bitcoin destijds tot een All Time High van 19.000 dollar kwam, maar vervolgens terugzakte in waarde tot ‘slechts’ enkele duizenden dollars. Toch is dat een totaal andere situatie, aldus Thanh Tran, eigenaar van Cryptokopen.nl.

In 2017 waren het vooral particulieren en consumenten die massaal hun geld investeerden in de cryptocurrency en daarmee de waarde van de Bitcoin koers opdreven. Wanneer die kleine investeerders dan ineens het vertrouwen in de Bitcoin of cryptocurrency verliezen, stort die markt direct in.

Sinds de opkomst van Defi en de 3e Bitcoin halving zijn het juist grote spelers die erin stappen. Denk aan grote bedrijven, verzekeraars, investeringsfondsen. Dit zijn stuk voor stuk kapitaalkrachtige bedrijven mét onderpand. Deze namen wekken veel vertrouwen bij het grote publiek.

Negatieve rente werkt Bitcoin koers in de hand

Dat veel vermogenden inmiddels geld moeten betalen om hun vermogen op de bank te hebben staan, zorgt er volgens Tran voor dat veel grote spelers binnen de wereldeconomie letterlijk “Bitcoin voor hun geld” kiezen. Hiermee ontsnappen ze aan een forse kostenpost en daarmee stellen ze tevens het bedrijfsvermogen veilig voor een ongekende inflatie.

De Amerikaanse Dollar verliest al een aantal maanden op rij zijn waarde, waarbij de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank) driftig dollars bij blijft drukken om de economische impact van de wereldwijde pandemie te compenseren.

De combinatie van deze twee factoren zorgen ervoor dat Bitcoin meer en meer gezien wordt als het digitale goud en dat belangrijke economische grootheden ervoor kiezen om hun vermogen in ieder geval voor een flink deel in deze cryptocurrency te stoppen.

Zelfs als een groot investeringsfonds maar 1 procent van zijn totale vermogen aan Bitcoin uitgeeft dan zorgt dit direct voor een stijging van de Bitcoin koers. Wat dat betreft is en blijft ook de cryptocurrency industrie een doodeenvoudig voorbeeld van vraag en aanbod.

Disclaimer: dit is een betaalde post.

Lees meer over:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...