‘Bitcoin is het moederschip van cryptocurrency, dat gaat niet meer weg’

399 totale weergaven

In deze aflevering van Hup Bitcoin spreken we met Hans Looman, Chief Technology Officer bij Link Global Technologies. Dat is een beursgenoteerde toeleverancier voor de Bitcoin mining industrie in Canada.

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door: Knaken, Bitcoin Meester en Probit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hup Bitcoin #54: Hans Looman

We spreken met Looman, die 15 jaar vanuit Nederland naar British Columbia, Canada is verhuisd.

Een ondernemer met een elektrotechnische achtergrond en iemand die sinds 2013 actief met Bitcoin bezig is. Allereerst om zelf Bitcoin te minen thuis, iets wat hij nog steeds doet om ‘in de winter het huis te verwarmen’.

Ook zakelijk is hij dagelijks met Bitcoin bezig. Want Link Global is een belangrijke pion in Canada om overtollige elektriciteit om te zetten in klinkende Bitcoin. Hard geld. Volgens sommigen de hardste valuta op aarde.

De energiesector in Canada kampt namelijk met een energieoverschot en Link Global weet daar handig op in te spelen.

Looman legt uit: 'Onze klanten zijn mining bedrijven en wij leveren allereerst energie aan ze. We bezitten namelijk enkele olie - en gasvelden of hebben lucratieve contracten met energiebedrijven. Die overtollige energie verkopen we aan miners. In sommige gvallen nemen we 100% energie én de operatie om in te zetten voor Bitcoin mining'.

Link Global brengt ook de complete infrastructuur aan de man zodat een miner plug and play kan starten. Te beginnen met mobiele containers, die relatief gemakkelijk zijn te plaatsen in redelijk onbegaanbaar gebied in Alberta.

Looman zegt: 'Iedere container heeft een vermogen van circa 1 megawatt en per project verkopen we tussen de 3 en 10 containers gemiddeld. De productielocaties staat vooral in Alberta, ten oosten van British Columbia.

Elke container produceert ook 1 MW aan overtollige warmte en als ondernemer ziet hij gelijk kansen. 'Die warmte kun je weer gebruiken om groente of fruit te telen. Zo voeg je een stuk duurzaamheid aan het proces toe'.

Canada

Looman prijst het ondernemingsklimaat in Canada. 'Het land staat open voor de mogelijkheden die er met Bitcoin zijn. We runden één van de eerste Bitcoin ATM's in Vancouver. Op dat moment waren virtuele valuta nog niet in de wet opgenomen, dus ze konden ons ook niet stoppen.

Ze hebben nu een aantal regels opgesteld die landelijk gelden. Dat is fijn, want bijvoorbeeld in de VS zijn er andere regels per staat'.

De overheid ziet Bitcoin als een asset zoals aandelen en niet als geld. Wij bitcoiners zullen er misschien anders over denken, maar overheden zijn altijd bezig hoe ze ergens belasting op kunnen heffen. Maar je kunt reguleren wat je wilt. Deze technologie is nog jong, ontwikkelt zich keihard door en gaat niet meer weg'.

"Bitcoin is vrijheid"

Voor Looman staat Bitcoin synoniem aan vrijheid en een manier om waarde uit te wisselen zonder bank. 'In Nederland hebben we best een goed georganiseerd bankensysteem als je het vergelijkt met Canada. Hier werken ze nog met cheques, kun je je dat voorstellen?

Banken werken nog met een gebruikersnaam en wachtwoord. Als ik mijn digipas uit Nederland laat zien, kijken ze je aan alsof je van een andere planeet komt. Dus voor mij was Bitcoin ook een heerlijke manier om over de grens betalingen te doen zonder rompslomp.

Er zal een groepje kiezen om alles non-custodial op te lossen, maar het gros blijft afhankelijk van een bank die zaken voor ze regelt denk ik. Hopelijk gaan banken Bitcoin ook zien als een kans in plaats van een bedreiging.

Bitcoin is het moederschip, dat gaat niet weg. Het is het hardste valuta die er bestaat en heeft het in zich om een reservemunt te worden op wereldschaal. Juist als hedge in een systeem dat op omvallen staat'.

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...