Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De kors van bitcoin (BTC) is altijd interessant om te volgen. We bekijken de grafieken en bespreken mogelijke scenario’s. Brengt een head and shoulders patroon de koers naar $8.800?

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

Op de maandelijkse grafiek (figuur 1) zien we dat de koers eindelijk weer bullish is nadat we zeven maanden aan downtrend hebben gezien. De koers heeft support gevonden op de 26EMA en is gesloten boven de 21EMA de afgelopen maanden en dit is bullish voor de koers, omdat dat betekent dat de koers in een bullmarkt zit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De candle stick van januari is enorm bullish en heeft er voor gezorgd dat sinds het begin van het jaar de koers met 40% is gestegen.

Figuur 1: De koers ziet er bullish uit. Er is behoud van de 21EMA en we kunnen uit toppen tussen de toppen van de zwarte en groene zigzaglijnen.

Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Ik heb een enorme symmetrische driehoek getekend waarin de prijs beweegt binnen een evenwicht patroon die er al maanden op getekend staat. Wat ik heb toegevoegd is de groene zigzaglijn omdat de koers flink gestegen is en ik verwacht dat de koers een toppunt zal bewegen voor deze beweging tussen de toppen van de zwarte en groene zigzaglijn.

De groene top rond $11.300 is ook in overeenstemming met andere bullish structuren op de lagere timeframes. En ergens voor de halving op 12 mei zal het evenwicht patroon moeten gaan uitbreken.

Dit is voor mij het meest waarschijnlijke scenario. In een meer bullish scenario kan de koers vanwege een katalysator door blijven stijgen en een higher high (HH) maken richting de halving. De katalysator kan een bullish nieuwtje zijn of FOMO doordat mensen de prijs zien stijgen en willen instappen.

Ik zou pas weer bearish zijn als de koers onder de $7.600 – $7.800 sluit op de dagelijkse grafiek.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 2) is de koers al vijf weken aan het stijgen, in een nieuw, opwaarts kanaal, zonder dat we een noemenswaardige correctie hebben gehad.

Dat betekent voor mij dat die er nog aan moet komen en de koers loopt nu ook tegen een flinke resistance aan bij $9600 wat de bovenkant is van de groene box. Gaan we hier corrigeren of brengt FOMO de prijs eerst richting $10.000?

De indicatoren op verschillende timeframes wijzen in ieder geval op een correctie. Targets op de wekelijkse grafiek zijn de 0.236 Fib/$8.900 (daar loopt ook de dagelijkse 200MA), de 0.382 Fib/$8500 (zit ook een futures gap) en de 0.5 Fib/$8.200. En de 0.618 Fib/$7900.

Dit zijn allemaal sterke support punten. Ik vermoed dat de de correctie vanwege samenvloeiing van andere support punten van de dagelijkse grafiek (hieronder besproken) steun zal vinden op de $8500 grens. Dit is eerder ook resistance geweest op de maandelijkse grafiek.

Figuur 2: De koers is is al weken aan het stijgen en moet een higher low (HL) vormen.

Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 3) zit de koers al een paar dagen boven de $9180 en houdt die support, nadat het afgewezen is op $9.600.

Bullish scenario

In het bullish scenario is dit een hele kleine consolidatie fase waarbij de prijs verder zou stijgen vanaf de groene balk waar het nu in zit. Een doel van $10.000 bereiken we dan al snel als dat zo is.

Al denk ik niet dat dit de meest waarschijnlijke situatie is. Er zijn namelijk een boel indicatoren die aangeven dat een correctie nodig is.

Bearish scenario

De RSI is overbought en vaak wijst dat op een aankomende correctie. Daarnaast zijn er een aantal future gaps (figuur 4) die nog niet gevuld zijn. Verder loopt de koers tegen de sterke groene resistance box.

Ook op de 4uur grafiek zijn er bearish patronen te zien. Dit zijn allemaal tekenen dat we eerst moeten corrigeren voordat de koers verder stijgt.

De meest waarschijnlijke targets op de dagelijkse grafiek voor mij zijn de 200DMA (richting $8.800, wat ook eerder sterke resistance was). Daar zit ook de 0.618 Fibonacci niveau wat vaak een doel is voor correcties. Daaronder kijk ik vooral naar de $8.500 wat een maandelijkse resistance is en samenvalt met de futures gap.

Hoewel dit een bearish scenario is valt het in het geheel van een bullish uptrend die nu op de dagelijkse grafiek te zien is. Ik verwacht dat die ook doorzet nadat de correctie is geweest.

Figuur 3: De koers beweegt in een opwaarts kanaal en is aan het consolideren boven de $9.180 support.

Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Figuur 4: Er zijn nog een aantal future gaps die potentieel kunnen worden gevuld.

Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (figuur 5) is te zien dat de bovenkant van de groene box een resistance is. De rode, korte lijntjes op de prijs en RSI geven bearish divergence aan. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een head and shoulders patroon aan het vormen. Technische target daarvan ligt op $8800, net onder de 200DMA.

Dus veel indicatoren en patronen wijzen op een verdere correctie richting de $8800 en $8500. Een head and shoulders is ook een ommekeer patroon die je vaak op de bovenkant van een opwaartse beweging ziet en dus de (tijdelijke) ommekeer in trend aangeeft.

Figuur 5: Een inverse head and shoulders kan de koers naar $8.800 brengen.

Bitcoin (BTC) Update: Correctie richting $8.800 in de maak?

Wat gaat de prijs van bitcoin doen?

De koers is al weken flink aan het stijgen met ongeveer 40% zonder een echte correctie. Die is naar mijn mening nog steeds in de maak en veel indicatoren en patronen wijzen er op dat die moet komen. Targets daarvoor zijn in eerste instantie de 200DMA/$8.800 en $8.500 waar ook nog een futures gap ligt.

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!

Op de hoogte blijven van de analyses van John? Kom eens langs op YouTube.