Bitcoin Update: cruciaal support level rond $55.000

Door Mitch Geurtsen (Bitcoin Debuut) – De bitcoin koers staat momenteel op 18,848.93USD. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario’s.

Vorige week zat de koers nog in een stevige uptrend, maar hier is met een zwak weekeinde (-7,5%) toch echt een einde aangekomen. Een tijdelijke hapering in de trend of krijgen we deze week te maken met een definitieve trendwijziging?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin weekgrafiek

De weekgrafiek ziet er door het slechte weekeinde minder bullish uit dan we aanvankelijk verwacht en gehoopt hadden. Bitcoin is er de afgelopen week niet in geslaagd de $60.000 grens te doorbreken. We zien op de weekgrafiek een ‘Hanging Man’ candlestick (oranje driehoek).

Een dergelijke candlestick kenmerkt zich door zijn kleine lichaam, een lange wick aan de onderzijde en slechts een korte of geen wick aan de bovenzijde en is een bearish candlestick. Een teken dat de koopkracht aan het afnemen is en veel traders er rekening mee houden dat de prijs voor nu zijn hoogtepunt bereikt heeft.

Klinkt allemaal niet heel erg bullish hoor ik je denken, maar er valt ook iets positiefs te melden. De laatste keer dat er een ‘Hanging Man’ candlestick gevormd werd, zagen we de koers in de week erna met -24% dalen. Dan nu het goede nieuws, na een adempauze van één week wist bitcoin uiteindelijk zijn sterke uptrend gewoon weer te hervatten!

Bitcoin Update: cruciaal support level rond $55.000

Daggrafiek van BTC


De strijd van de afgelopen dagen tussen de bulls en de bears zien we goed terug op de daggrafiek. De nu nog onbesliste strijd vertaalt zich in consolidatie. Los van een aantal wicks zien we dat de afgelopen 5 dagelijkse candles zich nagenoeg op het zelfde prijsniveau bevinden. De uiteindelijke winnende partij zal bepalen of we opwaarts of neerwaarts uit de huidige driehoek gaan breken. Binnen deze driehoek worden higher highs opgevolgd door higher lows.

Een higher high boven de $59.900 is nodig voor een bulish markstructuur en zou een opwaartse uitbraak uit de driehoek betekenen. Een lower low onder de $55.000 is het begin van een bearish markstructuur en zou in dit scenario een neerwaartse uitbraak betekenen. Het gebied rond de $55.000 valt overigens mooi samen met de 21 EMA (blauwe lijn) en kan de komende dagen voor de nodige support gaan zorgen.

Wanneer de koers komende week onder het supportgebied uitkomt betekent dit overigens niet direct het einde van de bullmarkt. Maar het geeft ons wel een idee over de richting die de koers de komende dagen op zal gaan. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug eind februari, toen bitcoin na het bereiken van een nieuw hoogtepunt een stap terug deed. Einde bullmarkt? Nee, want nog geen twee weken later bereikte bitcoin zijn huidige all-time-high van $61.850.

De grijze lijnen in de grafiek zijn support en weerstandsgebieden waar we op de 4uurgrafiek verder op inzoomen.

Bitcoin Update: cruciaal support level rond $55.000

4-uurgrafiek


Op dit moment zien we op de 4 uur grafiek dat de uptrend doorbroken is. De recente high van afgelopen zaterdag is technisch gezien een lower high. Met een iets soepelere benadering zou het ook een gelijke high kunnen zijn. Hoe dan ook, bitcoin is er niet in geslaagd om zijn uptrend voort te zetten, want hiervoor was een higher high noodzakelijk.

Wanneer we naar de low’s kijken zien we dat bitcoin afgelopen zondag ook een lower low heeft neergezet, hierdoor is de markstructuur op dit tijdsbestek gewijzigd van bullish naar bearish. De komende week zullen we in de gaten moeten houden of de gewijzigde markstructuur ook daadwerkelijk bevestigd gaat worden door een lower high en we dit ook terug gaan zien op de hogere tijdsbestekken.

Positief is in ieder geval dat het supportgebied rond $55.000 stand heeft gehouden en bitcoin het gebied rond $57.000 heeft kunnen heroveren, dit gebied dient nu als support. De trendwijziging is slechts van korte duur als bitcoin de komende dagen een higher high weet neer te zetten boven de $59.900.

Het verliezen van het belangrijke supportgebied rond $55.000 kan het begin zijn van verdere koersdalingen richting de 200 MA/EMA en uiteindelijk het supportgebied van $52.000.

Bitcoin Update: cruciaal support level rond $55.000

Spannende week

De vooruitzichten zijn zoals gezegd aanzienlijk minder bullish ten opzichte van voor het weekend. Bullish scenario voor de komende week is het neerzetten van een higher high boven de $59.900. Hiervoor hoeft overigens niet heel veel geks te gebeuren, want het is slechts een stijging van $4.000 ten opzichte van de huidige koers en dan ziet de wereld er ineens weer heel anders uit. We krijgen te maken met een bearish scenario op het moment dat bitcoin een lower low neerzet onder het supportgebied van $55.000, want dan is de kans op verdere koersdalingen richting $50.000 groot.

Bitcoin Debuut

Mitch Geurtsen wil met zijn website Bitcoin Debuut* mensen helpen met de kennis er ervaring die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan. Volg de Bitcoin Updates en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Bitcoin (BTC). Kom meer te weten over technische analyses en leer trends herkennen. Vergoot je kennis en verbeter je eigen handelsvaardigheden.

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. PAASACTIE: 20% korting op Bitcoin Chocolade Duo

Lees meer over:
Technische Analyse

    Door: Mitch Geurtsen

    Mitch is met zijn jarenlange ervaring een belangrijke kracht voor het team van Bitcoinmagazine.nl. Hij is gespecialiseerd in grafiek analyse en heeft veel kennis van de cryptomarkt. Hij is erop gericht om complexe materie op een simpele en toch feitelijke en doeltreffende manier over te brengen ...