Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Het was best even schrikken voor wie vanmorgen zijn portfolio bekeek. Vannacht is de bitcoin koers hard onderuit gegaan, op het dieptepunt tikte de koers zelfs even de $42.000 aan, een daling van ruim 22% afgelopen nacht.

Dat de koers zo hard onderuit zou gaan is niet te voorspellen, maar helemaal onverwachts kwam het voor ons in ieder geval niet.

De bitcoin koers staat momenteel op 18,826.81USD. We bekijken de recente ontwikkelingen op de dag- en 4 uurgrafiek en bespreken waarom de daling van vannacht niet geheel onverwachts kwam.

Bitcoin (BTC) daggrafiek

We beginnen met een korte terugblik naar de update van afgelopen maandag 30 november 2021 (zwarte pijl):

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Ondanks de mooie stijging van gisteren is er in basis nog maar weinig veranderd. We hebben nog altijd te maken met een bearish trend op dit tijdsbestek. Voor het doorbreken van de neerwaartse trend is een higher high nodig boven de recente high van ~$59.400.”

Dit is precies waar het de afgelopen week mis is gegaan. Het lukte maar niet om weerstand rond $59.000 te doorbreken en de benodigde higher high kwam er dus niet. Met als gevolg dat de bearish trend op de daggrafiek nog altijd volledig in tact is.

De huidige koersontwikkelingen lijken sterk op die van afgelopen mei (gele cirkel). Ook toen zorgde het gebied $59.000 voor de nodige weerstand en uiteindelijk zette de bearish trend door. De flinke correctie in mei vond min of meer plaats in twee fases. In de eerste fase zakte de koers met 20% en dit is wanneer we de huidige wick weglaten vergelijk met de situatie van nu. In de tweede fase na zakte de koers uiteindelijk nog eens 40%, iets wat we de komende dagen in ons achterhoofd moeten houden.

Kracht is niet het percentage van een bounce omhoog of de lengte van een wick. Je spreekt pas over kracht wanneer de bearish trend wordt doorbroken en belangrijke prijsniveaus worden teruggewonnen. In een dergelijk situatie zijn we helaas sinds ons recente all-time-high niet terecht gekomen.

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Hoe vaak hebben we in de afgelopen weken niet voorbij zien komen: ‘bitcoin vormt bodem of de bekende buy the dip slogan’. Laat andere maar de held uithangen door in een dalende trend op een hoger tijdsbestek als de daggrafiek, de bodem te pakken zonder dat er enige kracht wordt getoond.

In de afgelopen weken zijn er drie momenten geweest waarbij er gesproken werd over een bodem en een ‘buy the dip’ kans. Door de daling van vannacht handelen we nu ruim 12% onder de meest recente potentiële bodem.

Is de bodem nu bereikt? Niemand die het weet, maar wij gokken hier in ieder geval niet op. We willen eerst een serieuze teken van kracht zien door het doorbreken van de huidige sterke neerwaartse trend en het terugwinnen van belangrijke prijsniveaus. De recente wick die de koers heeft achtergelaten na zijn duikvlucht van vannacht is geen teken van kracht en is geen teken dat de bodem nu wel bereikt is.
Om een vergelijkbare situatie als in mei te voorkomen is het belangrijk dat we de komende dagen de 200 MA niet als support verliezen.

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Bitcoin (BTC) 4-uurgrafiek

Al vanaf het moment dat we op 16 november de 200 MA’s op dit tijdsbestek zijn kwijtgeraakt hebben we besproken dat ze naar alle waarschijnlijkheid voor de nodige weerstand zullen gaan zorgen. Niet alleen recent maar ook historisch gezien zijn de MA’s op dit tijdsbestek de plek waar bitcoin gedurende een opwaartse trend zijn lokale bodems vormt en gedurende een neerwaartse trend lokale toppen.

Onderstaande passage komt tevens uit de update van afgelopen maandag:
“We hebben het al vaker besproken in de afgelopen updates, zolang we handelen onder de 200 MA’s is er niet al te veel reden om overdreven bullish te zijn. Het terugwinnen van de MA’s in combinatie met het gebied $59.000 zou op dit tijdsbestek pas een echte teken van kracht zijn. Tot die tijd zullen we er rekening mee moeten houden dat ze voor de nodige weerstand zullen gaan zorgen.”

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

De afgelopen dagen consolideerde de koers onder sterke weerstand van zowel de 200MA’s als het weerstandsgebied $59.000. Na vier keer te zijn afgewezen in de afgelopen dagen besloot bitcoin vannacht zijn bearish trend in volle kracht voort te zetten. Een eerste teken van kracht hebben we op dit tijdsbestek nooit gezien.

Ook voor dit tijdsbestek geldt dat we eerst de nodige kracht willen zien door het doorbreken van de huidige neerwaartse trend en het terugwinnen van het eerste belangrijke prijsgebied rond $50.000. Tot die tijd houden we vast aan onze ‘stap voor stap’ mentaliteit (van prijsniveau naar prijsniveau) die we vanaf 15 november (verliezen 200 MA’s) neerwaarts zijn gaan toepassen. Dit heeft ons in de afgelopen weken heel wat ellende bespaard, namelijk een daling van 25% vanaf dat moment.

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Bitcoin Debuut

Mitch Geurtsen wil met zijn website Bitcoin Debuut mensen helpen met de kennis er ervaring die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan.

Volg de Bitcoin Updates en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Bitcoin. Kom meer te weten over technische analyses en leer trends herkennen. Vergoot je kennis en verbeter je eigen handelsvaardigheden.

De Bitcoin Webshop

Op zoek naar unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen? In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out – Bestsellers voor de feestdagen:
- Bitcoin Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
- Bitcoin Chocoladeletter | van de lekkerste Belgische chocolade (200 gram).
- Bitcoin Christmas Rocket | 'To The Moon', uniek handgeblazen Bitcoin Kerstbal-Raket
- Bitcoin Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is
- Bitcoin Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Technische Analyse

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties