John van Meer: Bitcoin en een lesje voor technische analysecritici

Column – Vorige week schreef ik een column over hoe de prijs van Bitcoin naar de $1300 – $1000 zou kúnnen gaan in de toekomst. Zoals ik al een beetje had verwacht waren er veel reacties op Facebook. De reacties waren wel minder heftig dan ik in eerste instantie had verwacht op basis van vergelijkbare berichten en reacties. De reacties varieerden van “kom maar op” naar “flikker op met je glazen bol” en daartussenin berichten dat “technische analyse (TA) niet werkt.” Ik vraag me af of een deel van de reaguurders überhaupt de moeite heeft genomen om de column te lezen of dat ze alleen reageerden op de titel. Hieronder een aantal argumenten waarom ik vind dat TA wél werkt, een (goed bedoeld) lesje voor de TA critici.

Technische analyse (TA)

TA is een risico management tool op basis van de prijsgeschiedenis. Dit kan worden gebruikt om mogelijke prijs koersen te voorspellen waarop de handel strategie kan worden gemaakt en aangepast. Het is een vaardigheid die je kunt leren en verbeteren door er tijd aan te besteden en het te oefenen, net als met voetbal. TA werkt omdat mensen handelen op basis van emoties (de welbekende Wall Street Cheat Sheet kennen we allemaal wel onderhand). Tevens werkt het omdat iedereen, of in ieder geval een groot deel van degenen die handelen, dezelfde tools gebruiken. Hierdoor wordt het een “selffulfilling prophecy”. Wat mensen vaak ook niet lijken te begrijpen of doorhebben is dat TA waarschijnlijkheden geeft en geen zekerheden. Het geeft vaak ook een een doelgebied in de voorspelde prijs, niet een exacte waarde. Bijvoorbeeld $1.300 – $1.000 en niet $1.233.45.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Meer dan technische analyse nodig?

Heb je dan alleen TA nodig of meer dan dat? In principe werkt TA op zichzelf. Al decennia wordt het gebruikt door andere professionele investeerders en fondsmanagers over de hele wereld. Het kan zeker geen kwaad om er een fundamentele analyse bij te nemen natuurlijk. Persoonlijk doe ik dat graag. Naast de extra informatie voor het handelen ben ik grote fan van blockchain en de bijbehorende technologische ontwikkelingen. Iedereen die denkt dat TA niet werkt begrijpen het mijn inziens niet helemaal. Ik nodig die mensen dan ook van harte uit om eens naar één van mijn seminars te komen.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

Ik ben een online trading cursus aan het ontwikkelen voor beginners. Ik denk dat de ervaren traders er ook nog wel wat van kunnen leren. Daarover later meer dus hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws!

Mijn top 3 voor 2019

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptovaluta geschiedt op eigen risico.

Eerdere columns van John van Meer:

Over de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een DAO en BlockDAM token.