Technische analyse Bitcoin: Potentieel bodempatroon in de maak

4790 totale weergaven

Tijdens de eerste technische analyse van Bitcoin op 24 mei waren we positief over de koersontwikkelingen op de grafiek. We sorteerden voor op een eventuele uitbraak, maar deze kwam er tot dusver niet. Inmiddels staat de cryptomarkt zelfs onder druk en zakt de Bitcoin koers langzaam wat weg.

In deze nieuwe analyse bekijken we wat dat betekent voor de trend en het toekomstige koersverloop van de grootste cryptomunt ter wereld.

Daggrafiek Bitcoin:

https://www.tradingview.com/x/D7B1hrnW/

Ondanks twee dappere pogingen in mei en juni lukte het Bitcoin (nog) niet om de toppen van eerder dit jaar te doorbreken. De weerstand barrière tussen ongeveer $ 72.000-74.000 blijkt zwaarder dan gedacht. Blijkbaar heeft Bitcoin een nieuwe aanloop nodig, wat zich vertaalt in een correctie. Op de grafiek zien we dat Bitcoin daarbij uit het eerder besproken stijgende trendkanaal is gezakt. Hoewel dit niet erg positief is, hoeven we niet direct enorm negatief te worden voor de lange termijn.

Bitcoin noteert namelijk nog altijd boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde dat momenteel rond $ 57.516 ligt en iedere dag iets stijgt. Ook hoeven Bitcoinbeleggers zich geen zorgen te maken zolang de prijs zich boven de steun op  $ 56.552 (bodem 1 mei) bevindt. 

Wat we wel kunnen concluderen is dat het korte termijn momentum hiermee enorm is afgezwakt. Per saldo beweegt de Bitcoin koers tussen pakweg $ 56k en $ 72k. Wel is het interessant om te zien dat er een potentieel omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon aan het ontstaan is. Bitcoin daalde namelijk tot een dieptepunt van ongeveer $ 61.000 medio maart en steeg daarna naar een piek rond $ 72.000. Dit markeert de vorming van de linker schouder.

De prijs daalde daarna nog verder tot een dieptepunt van ongeveer $ 56.500 midden april, dit is het diepste punt van het patroon en vormt het hoofd. De daling werd opgevolgd door een herstel naar wederom bijna $ 72.000.

De huidige correctie kan de rechterschouder gaan vormen als er weer een bodem zal ontstaan rond de $ 61.000, net als de linkerschouder. 

Wat moet er nu gebeuren?

De neklijn kan worden getrokken door de toppen tussen de schouders en het hoofd te verbinden en ligt dus duidelijk rond $ 72.000. Dit niveau heeft meerdere keren als weerstand gefunctioneerd. In dit geval zou een doorbraak boven de $ 72.000 neklijn een sterk bullish signaal zijn, wat kan leiden tot een aanzienlijke prijsstijging. Het verwachte koersdoel na de doorbraak zou gelijk zijn aan de afstand tussen de neklijn en het dieptepunt van het hoofd, opgeteld bij het doorbraakniveau. 

Bullish scenario: Als de prijs boven de neklijn van $ 72.000 breekt, zou dit de vorming van het omgekeerde hoofd-en-schouderpatroon bevestigen. Het koersdoel kan dan als volgt worden berekend:

Koersdoel = Neklijn + (Neklijn – Hoofd) = $ 72.000 + ($ 72.000 – $ 56.500) = $ 87.500

Bearish scenario: Als Bitcoin niet in staat is om rond de $ 61.000 te bodemen en onder bodem van 10 mei op $ 60,1k daalt, kan dit patroon ongeldig worden. Dit zou kunnen leiden tot verdere prijsdalingen richting de steun op $ 56.500 of lager.

4-uurs grafiek Bitcoin:

https://www.tradingview.com/x/uIK8pHOE/

Deze 4-uurs grafiek van Bitcoin biedt een gedetailleerder beeld van de korte termijn bewegingen. De 4-uurs grafiek van Bitcoin toont tekenen van neerwaartse druk op de korte termijn, vooral gezien de recente daling onder het opwaartse kanaal waar de koers ook in de pullback op afketste.

Een doorbraak boven de recente top op $ 67k is nodig om de negatieve trend te keren.

 

Door: Justin Blekemolen

Justin Blekemolen is een ervaren beleggingsspecialist met diepgaande kennis van de financiële markten. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met technische analyse en deelt zijn inzichten door middel van artikelen op Bitcoinmagazine.nl. Sinds 2018 informeert hij beleggers via het LYNX-Kennisportaal ...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd