Technische analyse: Toncoin (TON) voorspelt 45% stijging

1499 totale weergaven

De cryptomarkt blijft een dynamische en snel evoluerende sector, waarin nieuwe projecten voortdurend ontstaan en bestaande initiatieven zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een van de opvallendste en snel opkomende cryptomunten is Toncoin. 

TON (Telegram Open Network) werd oorspronkelijk ontwikkeld door de oprichters van Telegram, Pavel en Nikolai Durov. Het doel van het project was om een snelle, schaalbare en veilige blockchain te creëren die kon worden geïntegreerd met de populaire berichtenapp Telegram. In 2020 werd Telegram gedwongen om het TON-project te beëindigen na juridische stappen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hierdoor moest Telegram het project staken en geld teruggeven aan investeerders.

Na de terugtrekking van Telegram, werd het TON-project voortgezet door een onafhankelijke groep ontwikkelaars en enthousiastelingen uit de open-source gemeenschap. Dit leidde tot de heropleving van het project onder de naam “The Open Network”, met de cryptocurrency die nu (nog steeds) bekendstaat als TON Coin.

In dit artikel maken we een technische analyse van TON Coin. We zullen de trend bespreken en proberen het toekomstige koersverloop in te schatten door middel van een gedetailleerde analyse van historische koersen, koerspatronen en technische indicatoren.

Daggrafiek Toncoin (TON)

Na een lange zijwaartse periode vanaf september 2023, volgde in maart dit jaar een krachtige uitbraak. Met deze technische uitbraak ging een sterke stijgende trend van start met flink hogere toppen en bodems op de grafiek. Op 11 april werd een recordkoers gevormd op $ 7,67, waarna de koers begon te corrigeren. Dit resulteerde in een hogere bodem op $ 4,60 in het middellange termijn beeld. Deze kwam flink boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde te liggen, wat aangeeft dat de vraag naar Toncoin erg hoog is.

In de afgelopen weken werden er nog een aantal hogere bodems gevormd, namelijk op $ 6 en op $ 6,62. Deze bodem kunnen we tevens met elkaar verbinden via een stijgende trendlijn. Tegelijkertijd bleef de weerstand op $ 7,67 sterk, want ondanks meerdere pogingen lukte het Toncoin nog niet om op dagbasis boven dit niveau te sluiten. 

Ascending triangle patroon

Met de ontwikkelingen van de afgelopen periode werd echter wel een ascending triangle patroon (stijgende driehoek) gevormd, wat doorgaans als positief mag worden beschouwd. Het betreft namelijk een bullish grafiekpatroon, waarbij handelaren uitkijken naar een uitbraak boven de weerstandslijn als een teken om in te stappen of hun bestaande longposities te versterken.

Het wordt gevormd wanneer er een duidelijke horizontale weerstandslijn is en een stijgende trendlijn die de hogere laagste punten verbindt. Het patroon suggereert dat de prijs waarschijnlijk zal uitbreken boven de weerstandslijn vanwege de toenemende koopdruk. Dit kan resulteren in een sterke prijsstijging. Idealiter wordt de opwaartse uitbraak bevestigd door een toename in handelsvolume, wat wijst op sterke marktondersteuning voor de beweging.

Koersdoel Toncoin

Het koersdoel van een ascending triangle patroon kan worden berekend door het verschil tussen de weerstandslijn en de steunlijn toe te voegen aan het uitbraakpunt (de weerstandslijn). Eerst bepalen we daarvoor het hoogteverschil: 7,67−4,62 = 3,05. Vervolgens tellen we dit hoogteverschil op bij het weerstandsniveau om het koersdoel te berekenen: 7,67 + 3,05 = 10,72. Het potentieel koersdoel van het ascending triangle patroon, met een weerstand op $ 7,67 en een steunlijn op $ 4,62, bedraagt dus $ 10,72, een stijging van 45% vanaf de huidige koers $ 7,40, ten tijde van schrijven. 

Zakt Toncoin echter eerst onder de steun op $ 6,62, dan neemt het positieve momentum af en is het patroon niet meer valide. Mogelijk zakt de koers dan naar het volgende steunniveau op $ 6 of lager. Ook een daling naar de steun op $ 4,62 is dan mogelijk. 

Toncoin
Toncoin (TON)

Door: Justin Blekemolen

Justin Blekemolen is een ervaren beleggingsspecialist met diepgaande kennis van de financiële markten. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met technische analyse en deelt zijn inzichten door middel van artikelen op Bitcoinmagazine.nl. Sinds 2018 informeert hij beleggers via het LYNX-Kennisportaal ...