‘Bitcoin president’ van El Salvador doet tijdelijk stap opzij om herkozen te kunnen worden

1900 totale weergaven

El Salvador’s President Nayib Bukele, bekend om zijn steun aan Bitcoin als wettig betaalmiddel, heeft op 1 december afstand gedaan van zijn presidentschap. Dit besluit volgt na goedkeuring van de Salvadoraanse Wetgevende Vergadering, waardoor hij zich kan concentreren op zijn herkiesingscampagne voor 2024. Claudia Rodríguez de Guevara neemt het stokje over als waarnemend president en zal naar verwachting tot juni 2024 dienen. De volgende algemene verkiezingen staan gepland voor februari 2024.

Bukele, die in juni 2019 aantrad, verwierf snel bekendheid door zijn pogingen om het moordcijfer in El Salvador – destijds een van de hoogste ter wereld – te verminderen, en door zijn pro-crypto beleid. Hij bepleitte de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in september 2021 en zette zich in voor de oprichting van een door vulkaanenergie aangedreven ‘Bitcoin City’ in het land.

Ondanks de significante daling van het moordcijfer onder Bukele, wijzen veel critici op schendingen van mensenrechtenwetten in El Salvador bij het aanpakken van bendegeweld. Een rapport van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties uit maart vermeldde “massale detenties” sinds 2022, waarbij veel mensen slecht behandeld werden of overleden in hechtenis.

De president van El Salvador dient normaal gesproken een termijn van vijf jaar. Voor september 2021 eiste de grondwet van het land dat presidenten tien jaar moesten wachten alvorens zich herkiesbaar te stellen. Echter, in die maand oordeelde het Hooggerechtshof van El Salvador dat een president twee opeenvolgende termijnen mag dienen.

Bukele’s stap terug en de aanstelling van Rodríguez de Guevara markeren een historisch moment in de politieke geschiedenis van El Salvador, waarbij zowel de invloed van cryptogeld als de dynamiek van de democratische processen in het land in de schijnwerpers staan.

Lees meer over:
el salavdor

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...