Hoorzitting Tweede Kamer over cryptovaluta’s; pleidooi voor regulering

1158 totale weergaven
|

De Tweede Kamer hield gisteren een hoorzitting over cryptovaluta’s. Regulering was daarbij het sleutelwoord wat door iedereen in de mond werd genomen. Ook zagen bijna alle partijen toekomst in de blockchain technologie.

De Nederlandsche Bank

Kamerleden stelden vragen aan toezichthouders op financiële instellingen, bedrijven die actief zijn in de bitcoin-industrie en economen. En bijna iedereen vindt dat het tijd wordt om te reguleren.
De Nederlandsche Bank (DNB) is blij dat de EU een nieuwe richtlijn tegen witwassen en terrorismefinanciering heeft aangenomen, die ook geldt voor cryptobeurzen.
Wat DNB betreft begint het toezicht namelijk pas wanneer cryptovaluta’s omgewisseld worden in fiat geld. Op dat punt moet gecontroleerd worden waar het geld vandaan komt en waar het heen gaat, aldus Petra Hielkema, directeur betalingsverkeer bij DNB.
Wat er voor de rest met bitcoins gebeurt, vindt DNB niet zo belangrijk. Schommelingen in de koersen hebben immers amper effect op de echte economie en wat DNB betreft zijn cryptovaluta’s geen geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Autoriteit Financiële Markten

De collega’s van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen tegen bitcoins ook weinig doen omdat het niet aangemerkt wordt als belegging.
Bedrijven die met een product komen waarmee op een koersdaling of -stijging wordt gespeculeerd moeten zich echter wel houden aan de zorgplicht voor beleggers. Daar ziet de AFM mogelijkheden.
Maar vooral ook ICO’s zijn voor de AFM een hekel punt. Gelukkig voor hen was vrijwel iedere spreker het erover eens dat die cryptobeursgangen beter gereguleerd kunnen en moeten worden.

Blockchain technologie

Zo ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Als klanten belazerd worden als ze instappen in een ICO hebben ze nu geen poot om op te staan. Met regulering kunnen beleggers in ieder geval naar de rechter stappen.
Rutger van Zuidam, oprichter van blockchaininnovatiebedrijf Dutchchain, is net zo’n voorvechter van regulering. Niet om beleggers te beschermen maar om de blockchainindustrie op te kunnen bouwen.
Volgens hem zou het goed zijn als in Nederland ICO’s te vertrouwen zijn op een manier dat serieuze spelers naar Nederland trekken om cryptomunten uit te geven en dat zou tienduizenden banen op kunnen leveren.
Hoe die regels eruit komen te zien zou de sector in samenwerking met de toezichthouders moeten bedenken.

Regulering aanstaande

Ook ING-econoom Teunis Brosens heeft vertrouwen in de toekomst van de blockchain technologie. Maar in cryptovaluta’s als (vervanging van) geld ziet hij niets zitten.
Iedereen was het sowieso eens dat nationale regels geen zin hebben. Maar goed dus ook dat er op de G20 in maart door Frankrijk en Duitsland een gezamenlijk voorstel komt tot regulering van de markt.

Of dat werkelijk vaart gaat lopen blijft de vraag.
Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd koninkrijk en de VS – oftewel de G7 – waren het in 2015 al eens om mondiale regelgeving van de markt te implementeren.
Nu, bijna drie jaar verder, zijn landen toch veelal zelf bezig met regulering. Zo loopt Japan mijlenver voorop met een gereguleerde en relatief transparante markt.

Bronnen: Coindesk, Bright, Reuters

Foto: Flickr / Alias 0591

Lees meer over:
AMLD5Bitcoin nieuws