AFM legt dwangsom op aan handelsplatform Zoomtrader

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een dwangsom opgelegd aan Capital Force.
Het bedrijf achter handelsplatform Zoomtrader.com wordt ervan verdacht risicovolle binaire opties aan te bieden.

Geen vergunning

Bij de AFM zijn meldingen binnengekomen van Nederlanders die via Zoomtrader in binaire opties op verschillende cryptocurrency’s hebben gehandeld én dat het bedrijf zich specifiek op de Nederlandse markt richt.
Dat mag niet zonder de juiste vergunning van de AFM of een andere Europese toezichthouder voor het aanbieden van beleggingsdiensten.

De toezichthouder heeft daarom in oktober vorig jaar al informatie opgevraagd bij het in de Samoaanse hoofdstad Apia geregistreerde Capital Force.
Zo wil de toezichthouder weten welke diensten de uitbater van Zoomtrader.com aanbiedt, wie de Nederlandse klanten zijn en hoeveel zij hebben geïnvesteerd.
Doordat Capital Force de gevraagde informatie niet aanlevert, kan de AFM niet controleren of het bedrijf de wet overtreedt.

Dwangsom

De AFM heeft al verschillende malen een informatieverzoek gedaan, maar het bedrijf geeft geen gehoor. Op 24 januari werd daarom een last onder dwangsom opgelegd, maar ook dat had geen effect.
Capital Force moet nu sinds 12 februari de dwangsom betalen. Iedere dag dat Zoomtrader niet de informatie verstrekt die de AFM wil hebben, loopt de dwangsom op met 5.000 euro tot een maximum van 50.000 euro bereikt is.

Binaire opties zijn risicovolle beleggingsproducten waarmee beleggers kunnen speculeren op een verwachte koersbeweging van een aandeel, obligatie of valuta.
Dat kan bijvoorbeeld een aandeel uit de AEX zijn, of de koers van de gehele index. Schatten beleggers bijvoorbeeld goed in dat een aandeel in het komende uur stijgt, dan kunnen ze veel geld verdienen.
Bij een foute inschatting is het mogelijk dat zij meer dan hun inleg verliezen. Daarmee kunnen de verliezen flink oplopen.

Bronnen: RTL Nieuws, FD, AFM

Foto: Flickr / Jason Rainman

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!