
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het schrappen van de Nederlandse CO₂-heffing voor de industrie. Deze maatregel is onderdeel van het Klimaatakkoord, dat werd ingevoerd om bedrijven te stimuleren hun uitstoot te verlagen. Het afschaffen ervan maakt mensen bezorgd over de toekomst van duurzaamheidsbeleid, ook in sectoren die inzetten op groene technologieën zoals blockchain.
Heffing verdwijnt, Europese regels blijven
Met het besluit hoeven Nederlandse bedrijven geen nationale CO₂-belasting meer te betalen bovenop het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waarin bedrijven rechten moeten kopen voor hun uitstoot. Hoewel het ETS blijft bestaan, vervalt hiermee een aanvullende financiële prikkel die bedrijven had moeten aanzetten tot snellere vergroening.
De heffing leverde tot nu toe beperkte opbrengsten op, mede omdat de overheid tijdens de coronacrisis wat losjes was in de naleving. In 2024 verwachtte het kabinet €17 miljoen op te halen; dat bedrag zou oplopen tot €224 miljoen in 2030. Het geld was bestemd voor het Klimaatfonds, waarmee verduurzamingsprojecten in de industrie worden gefinancierd.
Deze week stemt de Kamer over een motie van het CDA waarin we het kabinet verzoeken de nationale CO2-heffing af te schaffen.
Deze heffing zorgt namelijk niet voor meer CO2-reductie in Europa, maar wel voor een oneerlijk speelveld voor de Nederlandse industrie. pic.twitter.com/qknyx2dcCf
— Henri Bontenbal (@HenriBontenbal) June 23, 2025

Stap als eerste in een nieuw presale project dat misschien wel 100x gaat!
Milieuorganisaties bezorgd
Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, zoals belangenvereniging VNO-NCW en Deltalinqs (Rotterdamse haven), reageren positief. Zij zeggen dat de heffing de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in gevaar bracht, omdat omliggende landen minder zware lasten opleggen. De afschaffing zou de investeringspositie van Nederland verbeteren.
Milieuorganisaties hebben juist stevige kritiek. Greenpeace en Natuur & Milieu waarschuwen dat het verdwijnen van de heffing het fundament onder het nationale klimaatbeleid aantast. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) leidt het schrappen tot ongeveer 1 à 2 megaton extra CO₂-uitstoot per jaar, waarmee de Nederlandse doelen voor 2030 verder uit zicht raken.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Effect op duurzame blockchain projecten
De CO₂-heffing financierde deels innovaties gericht op verduurzaming van industriële processen, waaronder projecten rond energie-efficiëntie en alternatieve infrastructuur. Hierbij horen ook blockchain projecten die gericht zijn op CO₂-tracking, energiemanagement of emissieregistratie via decentrale systemen.
Het wegvallen van financiering uit het Klimaatfonds kan gevolgen hebben voor dit soort initiatieven. Bedrijven die eerder aanspraak konden maken op ondersteuning via subsidies, zullen mogelijk op zoek moeten naar alternatieve financiering. Tegelijk blijft het Europese ETS bestaan, en kunnen EU-fondsen of Horizon-programma’s nog uitkomst bieden.

Wij hebben de beste Bitcoin casino's voor jou op een rijtje gezet!
Reacties vanuit de politiek
De Kamermeerderheid voor het afschaffen kwam tot stand door steun van VVD, CDA, PVV en BBB. Zij vinden dat de industrie niet snel genoeg kan vergroenen door praktische knelpunten, zoals een overbelast stroomnet en het uitblijven van waterstofinfrastructuur. Volgens hen werkte de heffing niet als effectieve prikkel.
Demissionair minister Hermans (VVD) sprak in een reactie haar zorgen uit. Volgens haar had de heffing wel degelijk een functie: het bood ondersteuning aan bedrijven die al investeerden in verduurzaming. Ook regeringspartij NSC stemde tegen de afschaffing, met het argument dat het klimaatdoel hiermee verder uit beeld raakt en het begrotingsgat onnodig toeneemt.
Volgens het PBL was de kans al klein dat Nederland zijn reductiedoelen voor 2030 zou halen. De afschaffing van de CO₂-heffing verkleint die kans verder. In de komende periode wordt duidelijk of alternatieve maatregelen dit kunnen opvangen, en of duurzame projecten binnen en buiten de industrie daar alsnog van kunnen profiteren.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
