Cyperpunk Jameson Lopp (132.000 Twitter-volgers): “Opschalen blockchains vormt de komende jaren grootste uitdaging”

620 totale weergaven
|

Een man die vanuit de achtergrond steeds meer naar de voorgrond trad. Cyperpunk Jameson Lopp, software-enginaar bij walletmaker BitGo uit Silicon Valley, werd een ware influencer op Twitter.
Lopp (@lopp), die al vijf jaar actief is in de cryptowereld, staat Bitcoin Magazine Benelux via Skype vanuit North-Carolina te woord. Hij is nu drie jaar full-time bij BitGo als software engineer en hij staat aan het hoofd van het team dat gaat over de wallet-infrastructuur. "Exchanges is het grootste systeemrisico binnen de cryptovaluta-industrie."

BM: Wat is BitGo voor een bedrijf?

Lopp: "Niet velen zullen van BitGo gehoord hebben, omdat het geen service is voor de gemiddelde consument. BitGo biedt bedrijven multisignature wallets aan voor velerlei valuta als bitcoin, litecoin, ethereum, bitcoin cash en ripple. We hebben ook een eigen private blockchain dat gebruikt wordt voor de Royal Mint in London.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt een zogeheten “hot wallet” runnen, waarbij er constant transacties gegenereerd worden. Het verschil is dat het veiliger is dan een zogenaamde "single signature hot wallet". Dat komt doordat iedereen die je private sleutels in handen krijg, je geld kan stelen.

In plaats van een single key op je server / computer, waar een hacker binnen kan dringen en alles kan stelen, breken wij dat op. Zo heb jij een sleutel op jouw computer, heeft BitGo een sleutel op haar computer en hou je zelf nog een derde sleutel offline. Dus wanneer BitGo niet meer werkt, kun je om ons heen je geld toch terugkrijgen. Het maakt het hele proces veiliger want het betekent dat een hacker eerst in verschillende systemen moet inbreken om genoeg sleutels te verkrijgen om crypto’s te stelen".

BM: Op dit moment zijn er offline wallets zoals Exodus en Jaxx, zijn dat klanten van jullie?

"Dat zijn meer de grotere wallets bedoeld voor de consumentenmarkt. Volgens mij hebben wij ze ook wel gesproken, maar onze klanten zijn grotere instituties zoals handelsplatforms. Zo is Bitstamp een van onze grotere klanten, maar ook Ecoin, ZPay en Udo Coin. Wij hebben nu tussen de 100 en 200 verschillende exchanges als klant, waaronder ook een hoop kleinere beurzen."

BM: Je bent ook een soort van publiek figuur met een Twitteraccount met meer dan 130.000 volgers. Hoe is dat zo gebeurd?

"Vanaf het moment dat ik met bitcoin in aanraking kwam, ben ik gelijk begonnen met tweeten daarover. Dat was eind 2012. Toentertijd tweette ik eigenlijk over van alles. Gaandeweg verruilde ik mijn focus naar crypto-activa. Wat ik vooral probeerde, is complexe ideeën in makkelijk behapbare brokken te vatten en daarbij links te geven naar de meer diepgaande onderwerpen.
De gedachte daarachter is dat een meerderheid van de mensen wil begrijpen wat er gaande is. Weinig mensen hebben daarbij echt de tijd om zich in te lezen in de technologie en ik ben een van de weinigen die dat 24/7 juist wel doet. Dat is iets wat mensen enorm weten te waarderen."

BM: Zie je jezelf binnen een bepaald kamp, bijvoorbeeld bitcoin core / bitcoin cash, of ben je meer een algemene blockchainexpert?

"Ik ben behoorlijk gefocust op bitcoin, omdat ik voor BitGo werk en wij een flink aantal blockchains ondersteunen. Daardoor heb ik nog meer inzicht en begrip in de verschillen ertussen en de ideeën achter de verschillende chains. Maar ik zie mijzelf niet als iemand die een bepaalde kant kiest. Ik zie mijzelf echt als een cyperpunk wiens idee is om technologieën te bouwen, die tot privacy, vrijheid en verbeteringen leiden.

Individuen moeten meer macht over hun eigen leven krijgen dan nu het geval is. Dat resulteert tot een bepaald technologisch perspectief op zaken. Gekeken naar het debat over schaalbaarheid heb ik zelf ook een interessante reis gemaakt en ben ik veranderd in opvattingen. Een paar jaar geleden was ik een groot voorstander van bitcoin xt, dat zich onderscheidt van Bitcoin Core door een grotere block size aan te bieden, van 1 mb naar 20 mb.

Maar na een aantal jaren te hebben gewerkt aan de low level infrastructuur, ben ik juist de andere kant op gegaan. Nu wil ik juist zoveel mogelijk efficiëntie en prestatie proppen in de blokken zonder de blokken enorm te vergroten.

Crypto’s zijn publieke netwerken die voornamelijk worden uitgevoerd door vrijwilligers. Mensen die geïnteresseerd zijn in het netwerk voeren de software uit op hun computer en gebruiken het zo dat ze het best mogelijk beveiligde model krijgen. Het doordrukken van bepaalde regels aan hen is omstreden en niet positief."

BM: Wat verwacht je van het Lightning Network en ben je hier ook zelf bij betrokken?

"Als iets positiefs. We zijn op het punt dat het protocol en de walletsoftware dat er voor gebouwd wordt nu al in beta versie bruikbaar is. Iets wat voorlopig nog alleen voor de echt technisch begaafden interessant is, want voor je het weet ben je een hoop geld kwijt. We boeken flinke vooruitgang en ik verwacht tegen het einde van het jaar dan ook een bredere uitrol.
We zitten nu in fase 1 van het Lightning Network. Daarbij zien we veel potentieel in het verhogen van de efficiëntie. Maar omdat niemand over bitcoin gaat, weet ook niemand precies hoe de toekomst er uit gaat zien. We kunnen het een bepaalde richting opduwen, maar hoe de precieze ontwikkeling en implementatie er uit gaat zien, is nog onbekend."

BM: Wat is de toekomst van de bitcoin?

"Moeilijk te zeggen. Dan gaan we het hebben over wat geld of valuta is. De cryptovaluta’s zijn een klasse apart, ze zijn niet in te delen zijn door centrale overheden of banken.
Er zijn zoveel manieren om ze te gebruiken dat mensen al heel snel langs elkaar heen praten.

Bitcoin kent nu al een jaar of twee een grotere vraag dan aanbod. Ook bij ethereum zien we sinds enkele maanden datzelfde. Het is ook interessant te zien hoe btc cash dat gaat oplossen. De initiatiefnemers daarvan zeggen: “wij gaan dat probleem nooit krijgen, want we breiden het aanbod gewoon constant uit. Volgens mij is het bijzonder naïef te geloven dat al die blockchains schaalbaar zijn zonder tegen problemen aan te lopen".

BM: Is het mogelijk dat we een wereldwijd gedecentraliseerd betalingssysteem kunnen verwachten?

"Voor dagelijkse transacties is dat niet aan de orde. Een andere optie is dat het gehele betalings- en gebruiksgemak van crypto’s drastisch wordt verbeterd, beter dan de huidige systemen. Maar dat wordt een lastige klus aangezien huidige creditcardmaatschappijen en banken een enorme customer support kennen. Wanneer nu iets mis gaat met je bitcoin betaling, dan ben je het gewoon kwijt en heb je gewoon pech. Dat zijn problemen die overwonnen moeten worden".

BM: En wat verwacht je van de implementatie van het Lightning Network?

"Mensen vragen mij wanneer het klaar is voor gebruik, maar dat is relatief. Het is nu al klaar voor gebruik, maar wanneer je weinig van cryptografie af weet, raad ik het je af te gebruiken. Voor de gemiddelde gebruiker zal dat waarschijnlijk pas over een paar jaar zijn. Er zijn een hoop mensen die alle tijd en moeite in het project steken, maar goed werk heeft tijd nodig".

BM: Handelsplatformen in cryptomunten kenden afgelopen maand de nodige moeilijkheden waarbij velen nieuwe klanten on hold moesten zetten of zelfs enkele malen offline waren. Hoe beoordeel je dat?

"Het is interessant te zien dat het traden van cryptovaluta's meer interesse opwekt dan het traden van bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Dat handelsplatforms de afgelopen tijd het moeilijk hadden is te vergelijken met bitcoin dat problemen ervaart met de schaalbaarheid. Het gaat allemaal zo snel dat iedereen moeite heeft om het hoofd boven water te houden, online te kunnen blijven en zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen.

Handelsplatformen vormen juist een systematisch risico. Op een exchange wordt veel waarde gecentraliseerd, of in ieder geval komt het in handen van slechts enkele partijen. Dat zijn natuurlijk enorm interessante partijen voor hackers.

Ik zie zelf dan ook liever meer gedecentraliseerde technologie waarbij peer-to-peer transacties zonder tussenpersonen plaats kunnen vinden, zonder systeemrisico's. Wanneer software enkel faciliteert, dan is er geen risico meer tot hacks, zelfs geen ddos-aanvallen. Dat zou een ideale situatie zijn".

BM: Voorzie je problemen doordat overheden meer overgaan tot regulatie?

"Het is duidelijk dat overheden hun uiterste best gaan doen om de macht over dit systeem in handen te krijgen. Daarom is het mijns inziens goed om weg te blijven bij die gecentraliseerde platforms, omdat die volop gereguleerd gaan worden. Wanneer je een echt vrije markt wilt dan heb je een peer-to-peer netwerk nodig.

Wanneer je een transactie wil doen van bijvoorbeeld bitcoin naar ethereum of ripple naar litecoin, dan heb je zo'n gecentraliseerde exchange nodig. Maar wanneer bijvoorbeeld het lightning netwerk beschikbaar is, dan zijn ook wat men noemt atomic swaps mogelijk. Cryptografie en regels van het protocol bepalen dan dat een swap, van ethereum naar ripple bijvoorbeeld, ook direct mogelijk is. Daarmee zijn exchanges niet meer noodzakelijk en verdwijnt ook het systeemrisico."

BM: Ben jij zelf ook actief als trader?

"Nauwelijks. Tot afgelopen jaar heb ik nauwelijks iets gehandeld, hoewel met de verschillende forks ik wel alles om heb gezet in bitcoin. Dat waren mijn enige trades. Ik heb dan wel een hoop technische kennis, maar trading is een compleet ander vak. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Elke trade die ik deed had ik achteraf net zo goed niet kunnen doen, want die was meestal verlieslatend. Ik heb dan ook absoluut geen "insider knowledge". Trading is volgens mij meer een psychologisch iets, terwijl die traders vaak geen idee hebben wat ze verhandelen. Ik kan me daar dan ook weinig in vinden.

BM: Zijn er bepaalde platforms waar je interesse naar uit gaat?

"Volgens mij hebben mensen helemaal geen tijd om alles te onderzoeken, er is gewoon teveel gaande. Ik persoonlijk heb een cyperpunk visie, waarbij ik slechts die dingen support waarmee ik filosofisch gezien een connectie mee heb. Buiten bitcoin om is slechts het enige waarin ik in geïnvesteerd ben de privacy coins.

Mimblewimble is daarbij een project waar ik het meeste mee heb, iets wat nu nog in een testfase zit. Daar zal geen ICO aan te pas komen en er zal ook geen pre-mining zijn. Die manier van opzetten ligt mij, daarom heb ik ontwikkelaars en engineers van het project ook geldelijk ondersteund. Zij ontwerpen een hoog schaalbare blockchain met enorme privacy in het achterhoofd."

BM: Recent was in het nieuws dat zelfs Noord-Korea Monero aan het minen was geslagen, wat zegt jou dat?

"Wanneer zelfs Noord-Korea dat kan, ondanks alle embargo's, dan geeft dat de waarde van cryptomunten aan."

BM: Recentelijk heb je zelf een wat minder moment mogen ervaren aangaande een SWAT team dat voor je deur stond. Hoe heb je dat ervaren?

"Er is onderzoek naar gedaan maar de dader die het telefoontje naar 911 uitgaf zullen ze nooit achterhalen. De lokale politie heeft het binnen 24 uur overgedragen aan de FBI maar van hen heb ik nooit meer iets vernomen.

De persoon of personen die achter de actie zaten wisten precies hoe ze buiten het bereik van de politie moesten blijven. Mijn perspectief is dat het simpelweg bewijs is dat het Amerikaanse rechtshandhavingssysteem enorm in gebreke is.

Eenieder met een telefoon kan enorme schade aanrichten. Enkel de afgelopen twee weken zijn twee onverdachte mensen overleden, enkel door dit soort acties. In elk geval zou men persoonlijk verantwoordelijk moeten worden gehouden wanneer er (buiten proportioneel) geweld gebruikt wordt. Daar is nu geen sprake van.

Voor mij wederom een goede indicatie waarom ik zo geslepen ben op privacy. Mensen die niets verkeerd doen zouden niet met dit soort geweld in aanraking moeten kunnen komen".

BM: Maar dit is niet iets wat technologisch opgelost kan worden toch?

"Nou, vanuit een technologisch standpunt in principe wel. In mijn geval heb ik daarom ook geluk gehad. Het SWAT-team is in mijn geval voorzichtig geweest, omdat het telefoontje wat ze kregen niet direct op een noodlijn was, dat kon ook niet want dan zouden ze in dezelfde buurt moeten zijn geweest. Dat waren ze niet.

Daarbij claimden ze wel dat ze een 911 call (noodoproep) maakten en dat ze in de buurt waren. Dat is natuurlijk al verdacht. Vervolgens konden ze geen identiteit matchen met het telefoonnummer, ook een rode vlag uiteraard. Maar uiteindelijk bleek het telefoontje zelfs uit een andere staat te komen. Het is waarschijnlijk mijn geluk geweest dat het politieteam het telefoontje is gaan traceren. Evengoed stond het SWAT team, hoewel ietwat voorzichtig, op de stoep. De deur hebben ze in ieder geval heel gelaten".

BM: En wie zaten er volgens jou achter?

"Geen idee, ik heb enkele voicemails waaruit ik zelf achterhaal dat het om een jongen moet gaan, een tiener of begin twintig, maar los van dat heb ik geen idee. Wat de reden zou zijn hebben ze op mijn voicemails ook niet aangegeven. "We're gonna screw with you", dat was eigenlijk het enige wat ze aangaven".

BM: Okay, eind goed al goed. Op een wat vrolijkere noot: zijn er mensen die jou weten te inspireren? Enkele voorbeelden?

"Zeker, drie mensen die ik zeer waardeer zijn Andreas M. Antonopoulos, Kamal Ravikant en Pieter Wuille. Daarbij hebben ze iets met elkaar gemeen. Hoewel zij allen iets met crypto hebben, zijn zij ook erg kalm en hebben ze een soort van zen-iets over zich heen. Je zult ze nooit kwaad zien of gefrustreerd. Ze proberen enkel het systeem te begrijpen om vooruit te komen. Dat vind ik enorm inspirerend."

BM: De laatste vraag: enig idee wie Satoshi Nakamoto is?

"Haha, dat het Craig Wright niet is weet ik zeker, maar afgezien van dat niet echt nee. Alle kennis voor het paper was eigenlijk al voorhanden, maar Nakamoto heeft het allemaal samengebracht. Dat zou door een groep gebeurd kunnen zijn, maar diegene die als Nakamoto schreef is volgens mij hoogstwaarschijnlijk een persoon. Daarvoor is zijn schrijfstijl te consistent. Het zou wel nog kunnen dat hij als publiek persoon fungeerde voor die groep. Maar goed, speculatie, speculatie..."

BM: Duidelijk. Dank je wel voor je tijd en moeite en succes!

Interview: Wessel Simons
Uitwerking: Job Nijsen

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...