Openen trading desk Goldman Sachs zou wel eens keerpunt kunnen betekenen
Het institutionele geld heeft bijzonder weinig kunnen profiteren van de fenomenale bubbel die afgelopen jaar voluit uitgemeten werd in de media.
De cryptovalutamarkt kent namelijk niet de juiste infrastructuur voor die grote beleggers om in te kunnen stappen. Voor Wall Street een pijnlijk proces om mee te maken, niet kunnen profiteren van gigantische winsten.
Cryptocurrency trading desk
Goldman Sachs gaat daar echter verandering in brengen middels haar cryptocurrency trading desk en daarmee zou de cryptobubbel nog wel eens veel groter kunnen worden.
Wall Street heeft behoefte aan zogeheten “institutional-grade custodians”, een instantie die volgens officiële regels in staat is miljarden te beheren in cryptoland.
Tot nu toe was er geen partij die dat voor elkaar kreeg maar Goldman Sachs gaat een duit in het zakje doen. Voor het eerst kunnen daarmee grote instellingen via Goldman Sachs in Bitcoin investeren.
Datum onbekend
In principe is dit baanbrekend en kan het worden vergeleken met het moment dat tech aandelen voor het eerst werden verhandeld op de NASDAQ, of het moment dat institutionele beleggers voor het eerst goud konden kopen, in 1974.
Het maakt de weg vrij voor de grootste en meest liquide instellingen Bitcoin aan te kopen en te verkopen. Op de langere termijn zou daarmee duizenden aan miljarden dollars en euro’s vrij komen die richting crypto kunnen vloeien.
Hoewel Goldman Sachs officieel nog geen datum heeft uitgegeven gaan er geruchten dat 2 april wel eens de datum zou kunnen zijn. Hoe dan ook, dat dit gaat gebeuren is een feit.
Termijncontracten
In december kwamen er al termijncontracten op de markt via de CBOE en de CME, de grootste derivatenbeurzen ter wereld. Dat nieuws zorgde voor een ware hype richting crypto’s, hoewel het moment van live gaan van die termijncontracten ook gelijk het hoogste punt was waartegen Bitcoin noteerde.
Sindsdien is Bitcoin enkel lager gegaan.
Maar die termijncontracten handelen niet echt in Bitcoins, maar in dollars. Dat is niet het geval wanneer Goldman Sachs haar deuren opent. Institutioneel geld zal dan wel richting Bitcoin kunnen vloeien.
Los van de potentie dat dit biedt voor de cryptokoersen is er veel meer positief nieuws te melden dan huidige krantenkoppen doen lijken.
Institutionele partijen staan te trappelen
Coinbase, de grootste centrale beurs in cryptoland, is hard aan het werk om een gekwalificeerd bewaarder te worden. Dat betekent dat ook zij officieel miljarden aan institutioneel geld zal mogen verwerken.
En hoewel het lijkt alsof ze zich er ver vanaf willen houden zijn ook grootbanken geïnteresseerd, waarom ook niet? Iedereen wil graag snel geld verdienen.
Daarnaast is al een tijd duidelijk dat ook hedgefondsen graag inspringen op de Bitcoinhype. Zij hebben in totaal duizenden miljarden onder beheer, stel je voor wat enkel zij kunnen doen met de bitcoinkoers?!
De CEO van Fidelity liet al weten bijzonder gecharmeerd te zijn van cryptovaluta’s. Enkel Fidelity heeft 2000 miljard onder beheer, en dat is slecht 1 van de vele spelers. Onlangs liet het bedrijf weten samen te gaan werken met Coinbase en het is ook begonnen om zelf Bitcoins te gaan minen. Bank of America, de op één na grootste bank in de VS, is volop bezig met cryptopatenten aan te vragen. De CFO van Citigroup gaf onlangs ook al aan dat zij cryptovaluta’s aan het onderzoeken is. En de NASDAQ, de op één na grootste beurs ter wereld met meer dan 6,8 duizend miljard dollar onder beheer, is van plan om in april Bitcoin futures te lanceren.
Hoeveel interesse in crypto’s is er nodig?
Waan van de dag
Met andere woorden zouden we ons kunnen focussen op de waan van de dag, met een cryptomarkt die bijzonder hard daalt in waarde, nu al meer dan een maand op rij.
Of we kunnen kijken naar waar het in totaliteit naar toe gaat.
Grote partijen die deel uit willen maken, of in ieder geval mee willen delen, in de rijkdom die bitcoin en cryptovaluta’s tot nu toe hebben opgeleverd.
Met een prijs die substantieel lager staat dan een maand geleden mag het voor het grote geld toch een meer en meer aantrekkelijk moment heten om in te stappen.
Bronnen: Investors, CNBC, Bloomberg
Foto: Flickr / click-see