Nieuwsberichten » Bitcoin » Broodje HODL#8: de barre cryptowinter continues…bitcoin schudt Siberische Beer maar niet van zich af

Broodje HODL#8: de barre cryptowinter continues…bitcoin schudt Siberische Beer maar niet van zich af

Een ijskoude winter voor de bitcoin en de ‘Siberische Beer’ lijkt nog niet verdwenen. Afgelopen nacht noteerde de grootste cryptomunt zelfs een koers van ca. 5.000 dollar op de ruilbeurs Okex, een ongekend laag niveau. Ook een ethereum heeft met 390 dollar een relatief zeer lage waarde, niveau’s die sinds eind november 2017 niet meer voorgekomen, voordat de misschien nu al unieke crypto-pre-Kerstrally begon.

Bitcoin, ethereum, litecoin

Op moment van schrijven staat de bitcoin op 7.091 dollar. Om de koers in perspectief te zetten: er is 50% van de waarde af de afgelopen drie maanden. De malheur van de bitcoin trekt de vrijwel volledige cryptovalutamarkt mee.
Enkele koersbewegingen van de afgelopen drie maanden van de belangrijkste cryptomunten:

1. Bitcoin: – 50% tegen een huidige koers van 7.078 dollar.

2. Ethereum: – 49,3%; huidige koers: 393 dollar.

3. Litecoin: – 49%; huidige koers: 113 dollar op een niveau van bijna eind november voor de grote opleving begin december.

Kijkende naar de zes maandenreeks zijn de cijfers groen: respectievelijk 68% (BTC) 35% (ETH) en 134% (LTC).

Wat is de verklaring voor deze barre cryptowinter?

Ten eerste is er nog veel onzekerheid omtrent regulering van de cryptomunten. Dat weerhoudt de gevestigde orde zoals institutionele beleggers om een deel van hun kapitaal in crypto te steken. Het zal nog tot eind dit jaar duren voordat er vanuit de G20 en de Europese Commissie gerichte regels komen voor de crypto-economie.

Ten tweede was begin januari het aandeel nieuwkomers op de cryptovalutamarkt groter dan de groep ‘believers’ die cryptovaluta zien als een lange termijn investering en voornamelijk volgens een strategie van ‘buy & hold’ opereren. Door de komst van vele nieuwkomers zat er logischerwijs teveel lucht in de koersen.

Ten derde wellicht ook een gebrek aan innovatie. Updates van de blockchainnetwerken van de grotere cryptomunten lijken langer op zich te wachten, waardoor er minder snel vertrouwen teruggewonnen in de achterliggende technologie. Wellicht zijn de verwachtingen ook te hooggespannen van een zeer jonge industrie met zeer jonge mensen aan het roer. Zoals Andreas Antonopoulous zei: “We zitten pas in de eerste inning, we hebben nog acht inningen te gaan voordat deze industrie samengesmolten is met de ‘gevestigde orde’.”

En wellicht vergeet ik nog een aantal factoren te noemen.

2018 zal het jaar worden waarin deze industrie zich verder moet bewijzen. Door meer technologische vernieuwingen door te voeren, door meer samenwerkingen aan te gaan met de gevestigde wereld zoals banken en retailers en door actief mee te denken aan regulering die passend is bij de ontwikkeling van deze nieuwe cryptoeconomie. Dan volgen de koersen vanzelf, zal er minder volatiliteit zijn en wordt het totaal van bijna 1.700 cryptomunten gaandeweg verder ingedikt dit jaar.

Inschrijven nieuwsbriefNieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin update: BTC rond $10.400. Forks van bitcoin verliezen steeds meer terrein

Arnold Hubach

Bitcoin in Gaza: ‘Doorsnee Palestijnen gebruiken BTC meer dan Hamas’

Robin Heester

‘Bitcoin (BTC) prijsstijging komt door retail-beleggers’, zegt Winklevoss-duo

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder