Broodje HODL#8: de barre cryptowinter continues…bitcoin schudt Siberische Beer maar niet van zich af

Een ijskoude winter voor de bitcoin en de ‘Siberische Beer’ lijkt nog niet verdwenen. Afgelopen nacht noteerde de grootste cryptomunt zelfs een koers van ca. 5.000 dollar op de ruilbeurs Okex, een ongekend laag niveau. Ook een ethereum heeft met 390 dollar een relatief zeer lage waarde, niveau’s die sinds eind november 2017 niet meer voorgekomen, voordat de misschien nu al unieke crypto-pre-Kerstrally begon.

Bitcoin, ethereum, litecoin

Op moment van schrijven staat de bitcoin op 7.091 dollar. Om de koers in perspectief te zetten: er is 50% van de waarde af de afgelopen drie maanden. De malheur van de bitcoin trekt de vrijwel volledige cryptovalutamarkt mee.
Enkele koersbewegingen van de afgelopen drie maanden van de belangrijkste cryptomunten:

1. Bitcoin: – 50% tegen een huidige koers van 7.078 dollar.

2. Ethereum: – 49,3%; huidige koers: 393 dollar.

3. Litecoin: – 49%; huidige koers: 113 dollar op een niveau van bijna eind november voor de grote opleving begin december.

Kijkende naar de zes maandenreeks zijn de cijfers groen: respectievelijk 68% (BTC) 35% (ETH) en 134% (LTC).

Wat is de verklaring voor deze barre cryptowinter?

Ten eerste is er nog veel onzekerheid omtrent regulering van de cryptomunten. Dat weerhoudt de gevestigde orde zoals institutionele beleggers om een deel van hun kapitaal in crypto te steken. Het zal nog tot eind dit jaar duren voordat er vanuit de G20 en de Europese Commissie gerichte regels komen voor de crypto-economie.

Ten tweede was begin januari het aandeel nieuwkomers op de cryptovalutamarkt groter dan de groep ‘believers’ die cryptovaluta zien als een lange termijn investering en voornamelijk volgens een strategie van ‘buy & hold’ opereren. Door de komst van vele nieuwkomers zat er logischerwijs teveel lucht in de koersen.

Ten derde wellicht ook een gebrek aan innovatie. Updates van de blockchainnetwerken van de grotere cryptomunten lijken langer op zich te wachten, waardoor er minder snel vertrouwen teruggewonnen in de achterliggende technologie. Wellicht zijn de verwachtingen ook te hooggespannen van een zeer jonge industrie met zeer jonge mensen aan het roer. Zoals Andreas Antonopoulous zei: “We zitten pas in de eerste inning, we hebben nog acht inningen te gaan voordat deze industrie samengesmolten is met de ‘gevestigde orde’.”

En wellicht vergeet ik nog een aantal factoren te noemen.

2018 zal het jaar worden waarin deze industrie zich verder moet bewijzen. Door meer technologische vernieuwingen door te voeren, door meer samenwerkingen aan te gaan met de gevestigde wereld zoals banken en retailers en door actief mee te denken aan regulering die passend is bij de ontwikkeling van deze nieuwe cryptoeconomie. Dan volgen de koersen vanzelf, zal er minder volatiliteit zijn en wordt het totaal van bijna 1.700 cryptomunten gaandeweg verder ingedikt dit jaar.

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!