Is de blockchain disruptiever dan het internet?

Experts voorspellen dat de blockchain technologie niet alleen “here to stay” is maar een enorm disruptieve kracht kan zijn in de manier waarop bedrijven handel drijven.

Sommigen noemen het groter dan – of trekken de vergelijking met – de opkomst van het internet.

Rammelende technologie

Kai Stinchcombe, een financieel adviseur uit San Francisco, meent het tegenovergestelde. Niet alleen zou de blockchain een rammelende technologie betreffen, maar het geeft naar zijn idee ook een verkeerde toekomstvisie.

In een post op Medium legt hij uit dat blockchainsystemen meer betrouwbaar zouden zijn, maar in realiteit is het juist het minst betrouwbare systeem in de wereld.

“Today, in less than a decade, three successive top bitcoin exchanges have been hacked, another is accused of insider trading, the demonstration-project DAO smart contract got drained, crypto price swings are ten times those of the world’s most mismanaged currencies, and bitcoin, the “killer app” of crypto transparency, is almost certainly artificially propped up by fake transactions involving billions of literally imaginary dollars”

Blockchainsystemen maken de data niet per se juist of de mensen die de data inbrengen betrouwbaar, het zorgt er enkel voor dat na is te gaan of er wel of niet mee gesjoemeld is, zo schrijft Stinchcombe.

Next best thing

Stinchcombe heeft valide en minder valide punten, maar wat vooral van belang is dat de discussie aangewakkerd wordt. Want is zo’n blockchain werkelijk waardevol? Is dit specifieke probleem wel werkelijk een probleem dat opgelost zou moeten worden met een blockchain? Wat kan er allemaal beter? En waarom?

Hoe dan ook, een rapport van Reality Shares maakt duidelijk dat het gebruik van blockchain jaarlijks naar verwachting met 61 procent zal groeien. Bedrijven als Amazon, Microsoft, Intel, Nvidia, Texas Instruments en Intuit zijn allen bezig met de ontwikkeling van blockchaintechnologieën en blockchainoplossingen.

Eric Ervin, CEO bij Reality Shares, geeft aan: “We really believe this could be one of the major innovations of the last 20 or 30 years, including the internet; it could be even possibly bigger than the internet was as far as disruption”

Blockchain zou inderdaad net zo disruptief kunnen zijn als de opkomst van het internet. Maar een vaststaand feit is dat niet. Het is aan de ontwikkelaars, innovators, disruptors en visionairs om de techniek te verbeteren, accepteren en de “status quo” te adresseren.

Wat duidelijk is, is dat het potentieel enorm is, maar er geen garanties te geven zijn en de kinderschoenen eigenlijk nog te groot.

Bronnen: Investors, Medium

Foto: Flickr / Many Wonderful Artists

bitcoin meester

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!